Gå til innholdet

Våren er her for fullt, og det samme er tiden for vårrengjøring. Etter julens fete mat, vinterferiens basketak med skiutstyr og skinnfeller, i tillegg til påskeferiens solstråler som smelter snøen vi drar inn i hus, er det på tide med en skikkelig rengjøring.

Fettrestene skal vaskes av kjøkkenskapene, støv og hybelkaniner fjernes og innkjørselen skal klargjøres for sommeren som nærmer seg med stormskritt. Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne og hva man bør få unnagjort, så her får du en liten innføring.

 

1. Pakk bort alt som er sesongtilhørende

Når snøen smelter er det ikke lenger noe vits å ha skiene stående langs husveggen eller slalåmskoene som fast inventar på skohyllen i gangen. Pakk ned alt som tilhører vinteren, og finn frem klær, sko og utstyr beregnet for vår og sommer.

Et tips er å gå igjennom klesskapet og se hva det er du har brukt gjennom vinteren. Sannsynligvis er det noe du ikke har brukt i det hele tatt, og kanskje ikke i fjor eller året før der heller. Gi det bort til noen som trenger det, eller selg det for å tjene en liten slant.

Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

 

2. Vask der du ellers ikke vasker

vårrengjøring på kjøkkenetAlt skal gjøres med måte, og det samme gjelder vårrengjøringen. Hvor mye du gjør ut av den er opp til deg selv, men en grei huskeregel er at man bruker dagen på å vaske de stedene du ellers overser. Gå over karmer og lister, vask skapfrontene, gå raskt over vegger og tak og ta en kikk i skuffer og skap.

Vårrengjøringen er tiden for overhaling, men ikke slit deg ut. Husk at du kan vaske bak komfyren eller under badekaret når som helst ellers i året også.

Noe du derimot burde ta deg tid til er å vaske huset utvendig. Visste du at dette burde gjøres en gang i året? Årlig renhold av fasaden vil hindre soppvekst og forlenge varigheten til malingen med flere år. I tillegg blir jobben enklere hvert år fordi det ikke er like mye å vaske bort som når det gjøres sjeldent.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

 

3. Luft godt

Etter en periode med skalkede luker, ullsokker, tjukke gensere og pledd har det mest sannsynlig samlet seg en god del støv i boligen din, og luftkvaliteten er nok ikke helt på topp. Nå når det er mulig å lufte uten å få frostbitt er det derfor en ypperlig anledning til virkelig å få luftet ut støvpartiklene som virvler i luften.

Det er lurt å lufte puter, dyner, pledd og tepper i samme slengen. Rist dem godt før du tar dem med inn i en rengjort bolig igjen. Når luftingen pågår kan du ta fatt på neste punkt.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

 

4. Vask vinduene

Om du er typen som har skuet med olmt blikk gjennom flekkete vinduer den siste tiden i vente på mildere vær, er dagen endelig her. Etter måneder med kaldt vær og frost nærmer nemlig temperaturen seg endelig et punkt perfekt for vindusvask. De færreste klør i fingrene etter å ta vaskebøtta fatt, men å benytte seg av tiden fremover til å gjøre vinduene glansfulle igjen er lurt. Verken frost eller veldig varmt vær er gode vindusvaskforhold.

Trenger du tips til hvordan å vaske vinduene på best mulig måte, har vi skrevet en tekst om dette tidligere som det kan være greit å ta en titt på.

 

5. Gjør klar oppkjørselen

vårrengjøring av oppkjørselenNå som snøen og isen som truet med å brekke lårhalsen din for noen måneder siden er borte, trenger du ikke lenger å ha en oppkjørsel dekket med grus og sand. For selv om grusen var en reddende engel når glattisen var som verst, er den på sommerføre helt motsatt. Bytt ut snøskuffa med kost og samle sammen grusen i en haug, ikke kost det ut i grøften. Går du til anskaffelse av en boks kan du skuffe grusen oppi den og bruke det igjen neste år.

Etter at gårdsplassen er feid kan det være lurt å gå over med hageslangen slik at det ikke virvler sand opp når man bruker plassen. Vær forsiktig med høytrykkspyler, den kan ødelegge asfalten.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge – uten å pusse opp!

 

6. Rydd i hagen og kast avfall

At det ligger igjen diverse skrot i hagen som før ble skjult av snøen er ikke et ukjent fenomen. Dette er tiden for å rydde ordentlig opp og kvitte seg med avfall som ikke gjør annet enn å ta opp plass. Å bruke hagen som lagringsplass er aldri en gunstig ordning, så kvitt deg med det du ikke trenger og plasser resten i garasjen eller på loftet.

Fjern visne planter i blomsterbedet slik at nye skudd får plass til å vokse, og plant nytt om tiden er riktig. Et uteområde som tar seg godt ut er gunstig av flere grunner, og bør derfor tas på alvor.

 

Rydd og Vask er eksperter på rydding og nedvask av boliger, og kjører gjerne bort avfallet fra vårdugnaden. Vi sørger selvfølgelig for miljømessig retur av avfallet. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)