Gå til innholdet

 

Det første man må gjøre ved dødsfall er å melde det til den lokale tingretten. Dette kan man gjøre selv, men kontakter du et begravelsesbyrå etter dødsfallet gjør begravelsesbyrået dette. Men hva skjer med banken som den avdøde har brukt? Det er strenge regler for hvordan man skal behandle midlene i et dødsbo og hvem som kan gjøre det. Dette er fordi ingen skal kunne utnytte midlene for egen vinning. 

 

Bankene får automatisk melding

Derfor får bankene en melding og sperrer automatisk alle avdødes kontoer og tilgang til nettbanken på vegne av de pårørende. I tillegg sletter banken eventuelle avtalegiroer og efaktura-avtaler. Betalingsoppdrag i forfallsregisteret blir heller ikke fullført. Spareavtaler og overføringer mellom avdødes egne konti stoppes. Og alle bank- og kredittkort blir også sperret. Dersom du har disposisjonsrett vil den bortfalle og du har ikke ha tilgang til avdødes midler. Men kontoene er fremdeles åpne for mottak av lønn, pensjon, trygd eller annet.

 

Hva må du gjøre?

For at arvingene og bobestyrer skal få tilgang til avdødes bankforhold og åpne disse, må banken ha kopi av skifteattesten. En skifteattest får du ved å sende inn et skjema til den lokale tingretten. Dette må du gjøre selv.

Banken trenger derfor følgende:

 

  • Kopi av skifteattest eller uskifteattest. Se skjemaer for arv og skifte her. 
  • Eventuelt kopi av fullmakter fra alle arvinger når skifteattest ikke angir hvem som er fullmektig (bobestyrer).
  • Kopi av gyldig legitimasjon (bankkort, pass eller førerkort) fra eventuelle fullmaktsgivere og fullmektig for boet (bobestyrer).

Husk å sende inn kun kopier, ikke originaler. Det er lurt å klippe i stykker og makulere alle bank- og kredittkort. Før banken har fått og behandlet alle dokumentene, kan du avtale med banken at de betaler alle avdødes vanlige regninger som strøm, telefon, husleie, offentlige avgifter, restskatt og begravelse med mer.

Når banken har behandlet alle nødvendige dokumenter, får du (bobestyrer) fullt innsyn i avdødes bankforhold, og tilgang til alle midlene. Da tar du kontakt med banken for å få avklart hvordan du skal håndtere eventuelle lån og avdrag. Likeledes kan avdøde ha fondsandeler og annet som du må få avklart. Og alle regninger er det da du (bobestyrer) som blir ansvarlig for å håndtere selv.

Når du har mottatt skifteattesten kan du også starte det praktiske arbeidet med avdødes eiendom og andre eiendeler. Rydd og Vask har lang erfaring med rydding og vasking av dødsbo, samt håndtering av verdigjenstander. Om du ønsker praktisk hjelp med håndtering av dødsboet bistår vi gjerne. Ta kontakt for en hyggelig samtale! Vi kommer på gratis og uforpliktende befaring.