Gå til innholdet

Det finnes mange myter om vindusvask, den ene mer innviklet og tvilsom enn den andre. Man trenger nemlig ikke avispapir, sitron eller ørten ulike kluter for å få et fint resultat. Her er noen smarte tips for skinnende rene vinduer.

Aller først: Invester i en god nal 

Å vaske vinduer er fort gjort og riktig utstyr gjør prosessen betydelig enklere å gjennomføre. Når alt kommer til alt er det kun å dra en klut over glasset, for så å fjerne vannet på en slik måte at det ikke blir skjolder.

Derfor er det helt avgjørende å gå til anskaffelse av en nal av god kvalitet. Det finnes mange ulike varianter der ute, og en dårlig nal gjør ikke jobben. Da risikerer du nemlig et flekkete og stripete resultat.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

Ikke bruk for varmt vann til vindusvasken

Det er viktig at vannet du bruker ikke er for varmt. Veldig varmt vann fordamper fortere, og gjør at du må være svært rask på labben. Om vannet fordamper før du har fått gått over med nalen, vil vinduet være fullt av urenheter og skjolder, og man må gjøre det hele på nytt igjen.

Temperaturen på vannet er særlig viktig å huske på om du må vaske vinduene i solsteiken. Vi anbefaler ikke å vaske i slike forhold, men det er fullt mulig å få et godt resultat om du passer på at vannet ikke er noe varmere enn lunkent.

Bruk en mild fettløsende såpe når du vasker vinduene. Sterke vaskemidler kan ødelegge tetningsmassen mellom karmen og glasset, så vær forsiktig.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

Klut og tørkepapir holder lenge 

Når det kommer til hva du skal bruke for å påføre såpe og vann, vil hvilken som helst form for klut fungere. Spesialutstyr som forvaskerpels er ikke nødvendig. Tørk av nalen med en tørr klut eller tørkepapir. Husk også å gå over karmen etter at vinduet er ferdig nalet, slik at det ikke ligger igjen noe vann.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

Utvendig vask av vinduer som ligger høyt oppe

Vanskelighetsgraden til vindusvasken avgjøres av hvor store vindusflatene er, og hvor enkelt det er å komme til. Det er når vinduene er høyt oppe eller ikke er mulige å åpne at oppgaven kan bli vanskelig.

I gamle bygårder finner man ofte lange vinduer bestående av ett hovedvindu som kan åpnes, og to mindre øverst som sitter fast. I og med at disse ikke kan åpnes, og gjerne sitter høyt på veggen, kan de være vanskelige å vaske. 

For å nå vinduet på utsiden må man strekke seg ut av vinduet, og er det langt ned kan dette fort bli en ubehagelig – og ikke minst, farlig – jobb. Det kan også være farlig om du ikke tar nødvendige forholdsregler. Ved vasking av slike vinduer er det derfor avgjørende å bruke en sikkerhetssele, i tillegg til å få hjelp av en som kan gi deg tingene du trenger.

Få profesjonell hjelp til vindusvasken i Oslo og omegn

Rydd og Vask er eksperter på alle typer vask – også vindusvask. Om du trenger hjelp med vinduene, er det bare å ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale.