Gå til innholdet

Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal gå frem for å få et godt resultat av rengjøringen på badet. Noen ganger kan det føles ut som at vasken du nettopp gjennomførte hadde liten til ingen effekt.

Et bad som føles møkkete er ikke et godt utgangspunkt når man selv skal bli ren. Her vil du få en innføring i hvordan å rengjøre baderomsflisene slik at du får et flott resultat.

 

Ikke glem å rengjøre fugene

En av grunnene til at et nyvasket bad kan oppleves som mindre rent er at mange glemmer å rengjøre fugene mellom flisene. Det er nemlig ikke på selve flisen at det verste legger seg, men i fugen. Misfargede fuger kan ødelegge helhetsuttrykket til et bad, og resultatet vil aldri bli plettfritt før disse er tatt hånd om.

Særlig fuger av silikon er svært viktig at vaskes regelmessig. Disse kan fort bli sort- eller brunprikkede om de ikke rengjøres regelmessig på korrekt måte. Har flekkene først dukket opp kan de være vanskelige å fjerne, særlig om man ikke vet hvordan å gå frem.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

 

Bruk riktige vaskemidler

Selv om du nettopp har vasket hele badet og det lukter frisk og rent, er det ikke sikkert at resultatet utstråler det samme. Årsaken til dette er som oftest en helt grunnleggende feil – nemlig bruk av vaskemidler som ikke egner seg på bad. Om du vasker flisene med et produkt som ikke er tilpasset fliser kan det legge seg et fettlag på overflaten. Dette belegget vil resultere i at gulvet blir skittent og flekkete igjen så fort det har tørket.

Hvis du opplever at dette skjer er det ikke annet å gjøre enn å vaske over flisene igjen med rent vann, for så å bruke riktig vaskemiddel.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

 

Slik går du frem

Slik kan flisene bli seendes ut om det ikke rengjøres mellom fugene.

På badet samler det seg såpe- og hudrester som inneholder fett. For å få bukt med dette må man derfor benytte seg av et fettløsende (alkalisk) vaskemiddel.

Husk at det ikke har noen effekt om du vasker det bort med en gang. La kjemikaliene ligge og virke før du begynner å skrubbe. For å komme ordentlig til og rengjøre godt i fugene bør man gå til innkjøp av en fugebørste.

Se til å vaske godt i hjørner der det lett kan samle seg såpe- og hudrester. Dusjhjørnene er spesielt utsatt for dette fordi de regelmessig blir utsatt for vann og fukt. Disse områdene er også en av de stedene som er mest usatt for sopp og mugg.

Deretter skyldes det godt med rent vann før samme prosess gjentas med et surt vaskemiddel. Dette tar seg av kalkrester fra vannet som samler seg opp, og som kan lage hvite striper på flis og i fugen.

På bad med sementbasert fugemasse kan det nemlig oppstå en kjemisk reaksjon i sammenheng med vann som fører til kalkutfelling. Dette skjer som oftest på gamle bad som kun har membran i bunn av gulvkonsentrasjonen og ikke på overflaten. Også det sure vaskemidlet må virke litt før det skrubbes, og skylles bort med vann til slutt.

Det samme gjelder glassdøren i dusjen. Har du irritert deg over at glasset aldri blir helt rent, uansett hvor mye du pusser? Vaskemidlene som er nevnt tidligere bør også brukes her.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

 

Ikke bruk skuremidler

Selv om det kan virke logisk og effektivt å bruke skuremidler på en fuge som er veldig misfarget, gjør dette kun vondt verre. Skuremidler kan lage riper i både flis og fuge. Riper i fugen, særlig om den er av silikon, kan føre til at det lettere setter seg bakterier i dem, og de blir dermed vanskeligere å rengjøre.

 

Husk å lufte godt

Pass på å lufte godt slik at luftfuktigheten på badet ikke blir for høy. Dårlig ventilasjon kan nemlig skape perfekte forhold for utvikling av sopp og mugg. Forebyggende arbeid for å unngå muggsopp på badet er mye mindre tidskrevende enn å fjerne det som har satt seg.

Det er også lurt å tørke godt etter seg når man har tatt en dusj. På baderom, særlig om det ikke er lagt varmekabler, kan det ofte ligge igjen vann i kriker og kroker. Det er på slike området mugg og sopp trives aller best. Bruk også en nal til å tørke av glass- og dusjveggene etter hver dusj – da unngår man å få striper.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge – uten å pusse opp!

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask, nedvask og rydding og vasking av dødsbo. Vi hjelper deg gjerne med rengjøringen, slik at du kan bruke tiden din på andre ting. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)