Gå til innholdet

Lurer du på hvordan du får til best mulig resultat når du skal vaske badet? Her er en liten innføring i hvordan du får skinnende rene fliser på 1-2-3. 

Har du husket å vaske fugene? 

En av grunnene til at et nyvasket bad kan oppleves som mindre rent er at mange glemmer å rengjøre fugene mellom flisene. Det er nemlig ikke på selve flisen at det verste legger seg, men i fugen. Misfargede fuger kan ødelegge helhetsinntrykket av et bad, og resultatet vil ikke bli helt plettfritt før disse er tatt hånd om.

Særlig fuger av silikon er svært viktig at vaskes regelmessig. Disse kan fort bli sort- eller brunprikkede om de ikke rengjøres jevnlig. Har flekkene først dukket opp kan de være vanskelige å fjerne, særlig om du ikke vet hvordan å gå frem.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

Bruk riktige vaskemidler til flisene

Selv om du nettopp har vasket hele badet og det lukter frisk og rent, er det ikke sikkert at resultatet utstråler det samme. Årsaken til dette er ofte at mange bruker vaskemidler som ikke passer så godt til bad. 

Om du vasker flisene med et produkt som ikke er tilpasset fliser kan det legge seg et fettlag på overflaten. Dette belegget vil resultere i at gulvet blir skittent og flekkete igjen så fort det har tørket.

Hvis du opplever at dette skjer er det ikke annet å gjøre enn å vaske over flisene igjen med rent vann, for så å bruke riktig vaskemiddel.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

Slik går du frem for skinnende rene fliser

  1. Bruk et alkalisk vaskemiddel. På badet samler det seg såpe- og hudrester som inneholder fett. Benytt derfor et fettløsende alkalisk vaskemiddel.La kjemikaliene ligge og virke før du begynner å skrubbe. For å komme ordentlig til og rengjøre godt i fugene bør du gå til innkjøp av en fugebørste.
  2. Husk hjørnene. Såpe- og hudrester samler seg gjerne opp i hjørner. Disse områdene er også en av de stedene som er mest utsatt for sopp og mugg. Vask disse godt med alkalisk vaskemiddel, skyll godt med varmt vann før du går over med et surt vaskemiddel. Dette fjerner kalkrester fra vannet. 
  3. Vask glassdørene i dusjen på samme måte. Har du irritert deg over at glasset aldri blir helt rent, uansett hvor mye du pusser? Bruk samme metode med fettløsende vaskemiddel først, før du går over med et surt vaskemiddel.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

Husk å lufte godt

Pass på å lufte godt slik at luftfuktigheten på badet ikke blir for høy. Dårlig ventilasjon kan nemlig skape perfekte forhold for utvikling av sopp og mugg. Forebyggende arbeid for å unngå muggsopp på badet er mye mindre tidkrevende enn å fjerne det som har satt seg.

Det kan også være lurt å tørke gulvet etter deg når du har tatt en dusj. På baderom, særlig om det ikke er lagt varmekabler, kan det ofte ligge igjen vann i kriker og kroker. Det er på slike området mugg og sopp trives aller best. Bruk også en nal til å tørke av glass- og dusjveggene etter hver dusj – da unngår du å få stripete dusjvegger.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge – uten å pusse opp!

Få profesjonell vaskehjelp i Oslo og omegn

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask, nedvask og rydding. Vi hjelper deg gjerne med rengjøringen, slik at du kan bruke tiden din på andre ting. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.