Gå til innholdet

Det er ikke alltid like enkelt å få vekk sjenerende lukt som har satt seg i vegger og tak i boligen. Røyklukt er en av dem. En bolig utsatt for røyking over lengre tid vil mest sannsynlig også lukte deretter, og kan dermed bli et hinder for både selger og kjøper i et eventuelt eierbytte. Her får du derfor noen tips til hvordan du kan gå frem for å bli kvitt den verste lukten.


Misfarging og røyklukt er vanskelig å fjerne 

Å få en bolig som har blitt utsatt for mye røyking til å fremstå som urøykt kan være svært krevende. Tjæren og nikotinen fra røyken setter seg i veggene og gir dem en gulnet farge og sur lukt. Likevel er ikke alt håp ute – riktige rengjøringsmidler hjelper deg langt på vei.

Best mulig resultat avhenger av materialet som skal rengjøres. Vegger som er malt er enklere å rengjøre enn vegger med tekstiltapet. Uansett hvilket utgangspunkt du starter med, er dette det viktigste: det må gjøres rent i alle kriker og kroker, og det må luftes godt.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

Vaske bort røyklukt

Det anbefales vanligvis å vaske tak og vegger med tørrmopp under flyttevask for å unngå skjolder. I innrøykte leiligheter og hus blir derimot utgangspunktet et annet. Her gjelder det å få det ordentlig rent. 

Benytt deg av milde fettløsende såper når du vasker tak og vegger. Det fjerner partiklene som har satt seg uten å skade materialene. Ikke overdriv med vannmengden når du går over flatene – vri opp kluten godt før du setter i gang. Om materialene er av tekstil, gjelder det å prøve seg litt frem. Vask forsiktig med en fettløsende såpe og en myk børste.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

Å male veggene fjerner ikke røyklukt

Det finnes dessverre ingen snarveier når det kommer til fjerning av røyklukt, selv ikke om planen er å male om vegger og tak. Å male røyklukten inne er svært uheldig og resulterer kun i enda vanskeligere forhold for fjerning av lukt. For selv om vegger og tak ser ut som nye med et malingsstrøk, vil ikke lukten forsvinne uten en real vask. Pass på å bruke en god sperregrunn når veggene er vasket og klare for et malingsstrøk. Denne isolerer nikotinen og minimerer risikoen for misfarging.

Les også: Hvordan vet jeg hvilket rengjøringsmiddel jeg bør bruke?

Heldekkende teppegulv må renses

Om gulvet er teppebelagt, vil lukten sette seg, selv om man er flink til å gå over med støvsuger. Da vil en tepperens hvor fibrene i teppet rengjøres grundig være nødvendig. Husk at røyklukten kan sette seg i møbler og interiør som sofa og gardiner også. 

Les også: Slik fjerner du røyklukt effektivt 

Ozon fjerner effektivt røyklukt 

Visste du at Ozon fjerner røyklukt, og er et miljøvennlig alternativ til kjemiske desinfiseringsmidler? Ozon dreper 99 prosent av alle bakterier ved å omdanne molekylstrukturen. Det fjerner ikke bare røyklukt, men all form for organisk lukt som mugglukt, matlukt og dyrelukt. Sørg for en grundig utlufting etter behandlingen slik at boligen blir fri for både Ozon- og røyklukt. I motsetning til rengjøringsmidler, etterlater ikke Ozon noen rester da Ozon omdannes til vanlig oksygen når det ikke lenger er noen uønskede lukter å reagere med. 

Få profesjonell vaskehjelp i Oslo og omegn 

Rydd og Vask er eksperter på nedvask og flyttevask og har lang erfaring med å fjerne røyklukt. Ta kontakt med oss dersom du skal flytte og må gjøre boligen klar til de som tar over. Vi kommer gjerne på gratis befaring.