Gå til innholdet

Det er ikke alltid like enkelt å få vekk sjenerende lukt som har satt seg i vegger og tak i boligen. Røkelukt er en av dem. En bolig utsatt for tung røyking over lengre tid vil mest sannsynlig også lukte deretter, og kan dermed bli et hinder for både selger og kjøper i et eventuelt eierbytte.

Her får du derfor noen tips til hvordan du kan gå frem for å bli kvitt den verste lukten.

 

Misfarging og lukt etter røyking er vanskelig å få bukt med

Å få en bolig som har blitt utsatt for mye røyking til å fremstå som urøykt er svært krevende, noen ganger helt umulig. Tjæren og nikotinen fra røyken setter seg i veggene og gir dem en gulnet farge og sur lukt. Både misfarging og lukt er vanskelig å få bukt med, og resultatet vil aldri bli det helt det samme som før. Likevel er ikke alt håp ute – riktige rengjøringsmidler hjelper deg lagt på vei.

Best mulig resultat avhenger av materialet som skal rengjøres. Vegger tapetsert med tekstil er nesten et håpløst tilfelle, mens malte vegger er lettere å hanskes med. Uansett hvilket utgangspunkt du starter med, er dette det viktigste: det må gjøres rent i alle kriker og kroker, og det må luftes godt. For selv om det ofte er i veggene den verste lukten sitter, kan partiklene også ha satt seg i andre områder i boligen.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

 

Legg bort tørrmoppen – her må såpe og vann til

vask med klut for å få bort lukt etter røyking

Det anbefales vanligvis å vaske tak og vegger med tørrmopp under flyttevask for å unngå skjolder. I innrøykte leiligheter og hus blir derimot utgangspunktet et annet. Her gjelder det å få det ordentlig rent. Det er bedre å vaske grundig og få bort den verste lukten, enn å la det være, kun for å unngå skjolder.

Benytt deg av milde fettløsende såper når du vasker tak og vegger. Det fjerner partiklene som har satt seg uten å skade materialene. Ikke overdriv med vannmengden når du går over flatene – vri opp kluten godt før du setter i gang. Om materialene skulle vise seg å være av tekstil, gjelder det å prøve seg litt frem. Vask forsiktig med en fettløsende såpe og myk børste.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

 

Ikke mal røkelukten inne

Det finnes dessverre ingen snarveier når det kommer til fjerning av røyklukt, selv ikke om planen er å male om vegger og tak. Å male rykelukten inne er svært uheldig og resulterer kun i enda vanskeligere forhold for fjerning av lukt. For selv om vegger og tak ser ut som nye med et malingsstrøk, vil ikke lukten forsvinne uten en real vask. Pass på å bruke en god sperregrunn når veggene er vasket og klare for et malingsstrøk. Denne isolerer nikotinen og minimerer risikoen for misfarging.

Les også: Hvordan vet jeg hvilket rengjøringsmiddel jeg bør bruke?

 

Heldekkende teppegulv må renses

Røyklukten setter seg som oftest i vegger og tak fordi dette er flater som ikke vaskes like ofte som andre områder i boligen. Lukt og misfarging av gulv blir som oftest ikke et like stort problem, da de fleste rengjører disse relativt ofte. Om gulvet derimot er teppebelagt, vil lukten sette seg, selv om man er flink til å gå over med støvsuger. Da vil en tepperens hvor fibrene i teppet rengjøres grundig være nødvendig. Hvis ønskelig, kan du leie en tepperenser for å ta deg av rensen selv.

Husk at røkelukten setter seg i interiør som sofa og gardiner også. Røkelukten vil dermed ikke bli borte om ikke dette tas i betraktning under rengjøringen.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

 

Forebygging er alltid det lureste

Å være litt føre var vil som regel lønne seg i det lange løp. Om du ønsker å røyke inne i din egen bolig, skader det ikke å ha et mulig salg i fremtiden i bakhodet. Vær flinkt til å lufte godt og vask over flatene i boligen med jevne mellomrom. Det beste vil selvfølgelig være ha som regel å røyke utendørs. Da slipper du å hanskes med problemet når du en dag skal selge.

 

Rydd og Vask er eksperter på nedvask og flyttevask. Ta kontakt med oss dersom du skal flytte og må gjøre boligen klar til de som tar over. Vi kommer gjerne på gratis befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)