Gå til innholdet

Det finnes mange myter om vindusvask, den ene mer innviklet og tvilsom enn den andre. Man trenger nemlig ikke avispapir, sitron eller ørten ulike kluter for å få et fint resultat.

Trekker vi essensen ut av vindusvasken er det i grunn kun én ting som er kjernen i et godt utfall: en ordentlig og god nal.

 

Bruk riktig utstyr og finn din egen teknikk

Å vaske vinduer er fort gjort. Det er ikke en særlig vanskelig jobb, og riktig utstyr gjør prosessen betydeligere enklere å gjennomføre. Når alt kommer til alt er det jo kun å dra en klut over glasset, for så å fjerne vannet på en slik måte at det ikke blir skjolder.

Derfor er det helt avgjørende å gå til anskaffelse av en nal av god kvalitet. Det finnes mange ulike varianter der ute, og en dårlig nal gjør ikke jobben. Da risikerer man et utfall fullt av flekker og streker.

I tillegg holder det lenge med kun én nal. Å prøve seg på kunststykket å ha en nal i hver hånd slik man ser proffene gjør det, gir bare et godt resultat om man er nettopp det – en proff. Det samme gjelder naling av hele vinduet i én sveiv. Ta deg god tid og ikke vær redd for å løfte på nalen og nale i etapper. Det er ikke noe vits i å gjøre det vanskeligere enn det trenger å være.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

 

Ikke bruk for varmt vann

Prøv å unngå og vaske vinduer i solsteiken

Det er viktig at vannet du bruker ikke er for varmt. Veldig varmt vann fordamper fortere, og gjør at man må være svært rask på labben. Om vannet fordamper før du har fått gått over med nalen, vil vinduet være fullt av urenheter og skjolder, og man må gjøre det hele på nytt igjen.

Temperaturen på vannet er særlig viktig å huske på om du må vaske vinduene i solsteiken. Vi anbefaler ikke å vaske i slike forhold, men det er fullt mulig å få et godt resultat om du passer på at vannet ikke er noe varmere enn lunkent.

Bruk en mild fettløsende såpe når du vasker vinduene. Sterke
vaskemidler kan ødelegge tetningsmassen mellom karmen og glasset, så her bør man være forsiktig.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

 

Klut og tørkepapir holder lenge

Når det kommer til hva du skal bruke for å påføre såpe og vann, vil hvilken som helst form for klut fungere. Spesialutstyr som forvaskerpels er ikke nødvendig.

Til å tørke av nalen kan du velge helt selv om du ønsker å benytte deg av en tørr klut eller tørkepapir. Husk også å gå over karmen etter at vinduet er ferdig nalet, slik at det ikke ligger igjen noe vann.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

Se an vinduets tilgjengelighet

Vanskelighetsgraden til vindusvasken avgjøres av hvor store vindusflatene er, og hvor enkelt det er å komme til. Om du har mange mindre vinduer på rad kan du ta alle i en sleng, og jobben er ferdig på null komma niks. Det samme gjelder store vinduer som er enkle å nå, så lenge man gjør seg ferdig med ett om gangen. Det er når vinduene er høyt oppe eller sitter fast at oppgaven blir vanskeligere.

I gamle bygårder finner man ofte lange vinduer bestående av ett hovedvindu som kan åpnes, og to mindre øverst som sitter fast. I og med at disse ikke kan åpnes, og gjerne sitter høyt på veggen, kan de være vanskelige å vaske. For å nå vinduet på utsiden må man strekke seg ut av vinduet, og er det langt ned kan dette være svært en ubehagelig jobb. Ikke minst kan det også være farlig, om ikke man tar nødvendige forhåndsregler. Ved vasking av slike vinduer er det derfor helt avgjørende å bruke en sikkerhetssele, i tillegg til å få hjelp av en håndlanger.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask, rydding og vasking av dødsbo og flytting. Vi kan også hente og kjøre bort avfall. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)