Gå til innholdet

Det er ikke alltid like enkelt å få vekk sjenerende lukt som har satt seg i vegger og tak i boligen. Røyklukt er en av dem. En bolig utsatt for røyking over lengre tid vil mest sannsynlig også lukte deretter, og kan dermed bli et hinder for både selger og kjøper i et eventuelt eierbytte. Her får du derfor noen tips til hvordan du kan gå frem for å bli kvitt den verste lukten.


Misfarging og røyklukt er vanskelig å fjerne 

Å få en bolig som har blitt utsatt for mye røyking til å fremstå som urøykt kan være svært krevende. Tjæren og nikotinen fra røyken setter seg i veggene og gir dem en gulnet farge og sur lukt. Likevel er ikke alt håp ute – riktige rengjøringsmidler hjelper deg langt på vei.

Best mulig resultat avhenger av materialet som skal rengjøres. Vegger som er malt er enklere å rengjøre enn vegger med tekstiltapet. Uansett hvilket utgangspunkt du starter med, er dette det viktigste: det må gjøres rent i alle kriker og kroker, og det må luftes godt.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

Vaske bort røyklukt

Det anbefales vanligvis å vaske tak og vegger med tørrmopp under flyttevask for å unngå skjolder. I innrøykte leiligheter og hus blir derimot utgangspunktet et annet. Her gjelder det å få det ordentlig rent. 

Benytt deg av milde fettløsende såper når du vasker tak og vegger. Det fjerner partiklene som har satt seg uten å skade materialene. Ikke overdriv med vannmengden når du går over flatene – vri opp kluten godt før du setter i gang. Om materialene er av tekstil, gjelder det å prøve seg litt frem. Vask forsiktig med en fettløsende såpe og en myk børste.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

Å male veggene fjerner ikke røyklukt

Det finnes dessverre ingen snarveier når det kommer til fjerning av røyklukt, selv ikke om planen er å male om vegger og tak. Å male røyklukten inne er svært uheldig og resulterer kun i enda vanskeligere forhold for fjerning av lukt. For selv om vegger og tak ser ut som nye med et malingsstrøk, vil ikke lukten forsvinne uten en real vask. Pass på å bruke en god sperregrunn når veggene er vasket og klare for et malingsstrøk. Denne isolerer nikotinen og minimerer risikoen for misfarging.

Les også: Hvordan vet jeg hvilket rengjøringsmiddel jeg bør bruke?

Heldekkende teppegulv må renses

Om gulvet er teppebelagt, vil lukten sette seg, selv om man er flink til å gå over med støvsuger. Da vil en tepperens hvor fibrene i teppet rengjøres grundig være nødvendig. Husk at røyklukten kan sette seg i møbler og interiør som sofa og gardiner også. 

Les også: Slik fjerner du røyklukt effektivt 

Få profesjonell vaskehjelp i Oslo og omegn 

Rydd og Vask er eksperter på nedvask og flyttevask og har lang erfaring med å fjerne røyklukt. Ta kontakt med oss dersom du skal flytte og må gjøre boligen klar til de som tar over. Vi kommer gjerne på gratis befaring.