Gå til innholdet

Det er lite som er så vakkert som en et blomstrende hage full av farger og liv. Samtidig er det er ikke alle som kan skryte av å ha plantetekke, eller som ser på arbeid i hagen som en avslappende aktivitet.

Da finnes det heldigvis løsninger som gir en enklere utvei, men likevel bidrar til et vakkert helhetsinntrykk.

 

1. Velg helårsgrønt og stauder

Det er ikke alle som er født med grønne fingre. Noen synes det er vanskelig å holde en hage med mange forskjellige blomster, som alle krever ulikt stell, ved like. Om du kjenner deg igjen i denne beskrivelsen er det lurt å gå til anskaffelse av planter som stort sett steller seg selv.

Med helårsgrønne planter sørger du for å bringe litt farge til hagen, også når den er dekket med snø. Einer, gran, rododendron, barlind og tuja er alle vintergrønne busker som er flotte hele året. Såfremt du sørger for å dra frem hagesaksen fra tid til annen for å holde formen fin.

Stauder er også en lur investering for deg som vil slippe å kjøpe inn nye blomster til hagen hvert år. De blomstrer nemlig like vakkert år etter år. Det finnes mange ulike sorter, og de har sin storhetstid på ulike tidspunkt. Noen stauder står i full blomst allerede i mai, mens andre venter med å vise frem kronbladene til vi har nådd september. Det er derfor lurt å velge ut litt forskjellige typer slik at blomsterbedet ser fint ut fra tidlig vår og helt til senhøsten. Forhør deg med hagesenteret om hvilke som passer best for ditt formål.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

2. Med klipping av busker er du langt på vei

Dessverre er det ikke slik at det bare er å plante noen bukser, og så aldri tenke noe over dem igjen. Særlig ikke om ønsket er å opprettholde en vakker hage. Både plen, hekker og busker må holdes vedlike, og er helt grunnleggende for et flott helhetsinntrykk. Å bruke noen kroner på egnede redskaper er derfor svært lurt.

Regelmessig klipping av busker er viktig for å holde hagen ved likeMange sliter med mosegrodd plen, og vet ikke hvordan de skal gå frem for å få bukt med problemet. Her kan det å være flink til å klippe busker og hekk være med på å hindre at problemet oppstår i det hele tatt. Mose trives bedre i skyggen enn gresset. Om man ikke holder busker og trær i sjakk vil store deler av hagen skyggelegges, og mosen vil ha tid til å etablere seg.

For å unngå å få moseplen er det viktig å gjødsle. En gjødslet plen gir en sterkere plen som i større grad klarer å holde mosen unna. Husk at gjødsel gjør at plenen må klippes oftere.

Om plenen din allerede er mosegrodd må du passe på å ikke klippe gresset kortere enn 4 cm – ellers kan mosen ta helt overhånd. Et annet tips er å ta en jordprøve. Om pH-verdien er for lav kan det være lurt å kalke plenen slik at pH-verdien øker og gir bedre vekstbetingelser for gresset.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge – uten å pusse opp

 

3. Hold hagen ryddig

Det sier seg selv at en hage full av skrot og søppel ikke ser særlig fin ut. Ikke er det noe koselig for de som bor der å leve blant rot som har hopet seg opp etter flere år, det gir heller ikke et godt inntrykk til de som går forbi. Skal du selge huset er dette spesielt uheldig.

Fjern alt som ikke hører til i en hage og ha regelmessige ryddesjauer der du kvitter deg med alt du ikke trenger. Det er også lurt å rydde inn hagemøblene når vinteren kommer slik at de holde seg fine lenger, og vaske dem godt når du setter dem frem igjen. Da utsetter du også malingsjobben med flere år.

Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

 

Dersom du ender opp med en del avfall etter at hagen er ferdigryddet, kan vi i Rydd og Vask hente avfallet og besørge miljøvennlig retur. Vi rydder for sameier, borettslag, bedrifter og privatpersoner. Ta kontakt i dag for en hyggelig samtale.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)