Gå til innholdet

Når boligen er solgt og arbeidet med å flytte eiendelene over i nytt hjem står for tur, er det en del ting man bør tenke på. Det er nemlig ikke bare å kaste alt i esker og stappe det i en henger.

Da kan man risikere å ødelegge både eiendelene og ryggen. Derfor har vi laget en oversikt over hva du bør tenke på under flytting.

 

1. Ta vare på de skjøre gjenstandene

Verdigjenstander, affeksjonsverdier og uerstattelige objekter – dette er eiendeler du virkelig ikke vil skal bli ødelagt i en flytteprosess. Tenkt godt gjennom hvordan alt skal flyttes slik at det ikke skjer noen uhell.

Mange glemmer de skjøre tingene når man bestemmer seg for å ta seg av flyttingen på egenhånd, og opplever situasjonen som et dilemma når den oppstår. Hvordan frakter man egentlig et uvurderlig maleri sammen med andre gjenstander, gjerne med spisse kanter, på best mulig måte?

Her er bobleplast, papp eller annet støtabsorberende materiale din venn. Papp er blant annet perfekt til bruk som «skillevegger» om det er flere malerier som skal fraktes samtidig. Et annet triks er å støtte maleriet (eller flatskjermen for den saks skyld) mot en seng, og surre et teppe rundt. Når det kommer til det skjøre serviset du arvet etter bestemor, er det lurt å pakke hver enkelt kopp i bobleplast. Om det ikke er alt for skjørt, holder det med et lag bobleplast i bunnen av esken, samt mellom delene slik at de ikke støter mot hverandre.

Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

 

2. Ikke bruk store, tunge esker

Det er mange som lever med forestillingen om at jo større esken er, jo
raskere går flytteprosessen. Det er riktig at den har plass til mer, men jo Forsvarlig pakking under flyttingmer innhold, jo tyngre og mer uhåndterlig blir den. Store og tunge esker er vanskelig å emballere, ryker ofte i bunn og er tunge å bære – derfor er mange små esker det beste for både kroppen og tingene som skal flyttes.

Husk også å markere eskene godt. Da blir det mye enklere å rydde innholdet tilbake til sin rettmessige plass. Pakk alt som tåler litt hardere behandling, som klær, sengetøy, gardiner og duker, i gjennomsiktige plastsekker. På den måten ser du hva som er i sekkene, i tillegg til at det er enkelt å håndtere.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge – uten å pusse opp!

 

3. Jo mindre enheter, jo bedre

Alt som kan deles opp i mindre deler bør nettopp deles opp. Jo mindre enheter, jo større sjanse er det for at det kommer frem helt. Demonter alt av skap, kommoder og skrivebord, ta beina av bord og stoler, og vær nøye på å fjerne hyller, særlig om de er av glass.

Her er merking av de ulike delene alfa og omega for at monteringen skal foregå så smertefritt som mulig i den nye boligen. Det er lite som er så irriterende som å lete etter en del du ikke finner, eller sitte igjen med en del du ikke har peiling på hvor passer.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

4. Flytting krever riktige teknikker og utstyr

Det er faktisk riktig og gal måte å løfte på, og den gale metoden kan føre til svært smertefulle ryggplager som ikke gir seg med det første. Det er mange som går på en smell under flytteprosesser fordi de tror de har teknikken inne når realiteten er en annen. Sett deg godt inn i løfteteknikker – Norsk Helseinformatikk har flere gode tips. Husk også å ikke overvurdere din egen styrke. Er du egentlig sterk nok til å løfte den komfyren? Om du er usikker, er det greit å få hjelp av noen som er vant med å bære tungt.

Riktig utstyr under flytting

Riktig utstyr er også viktig for å unngå skader på både de som flytter, og det som flyttes. Vernesko kan være lurt om mye tungt skal flyttes. Å miste et stort og tungt kjøleskap på foten er langt ifra en god følelse. Hansker er også en god investering slik at spisse kanter og flis ikke finner veien gjennom huden. Ellers er sekke- og trappetralle gode tilskudd der mye skal bæres over lange, og gjerne litt vanskelige strekninger, som trapper og kronglete stier i hagen.

 

Les også: Risikoen ved bruk av svart arbeid

 

5. Bruk av tilhenger trenger planlegging

Det er dessverre ikke bare å leie en henger og stappe den til randen, for så å kjøre av sted. Om du har førerkort B kan nemlig ikke hengeren overstige 750 kilo fullastet, og til sammen kan ikke bilen og hengeren veie mer enn 3500 kilo. Det er derfor svært viktig at du ikke overlaster hengeren.

Lasten må også være forsvarlig sikret. Er den ikke det, kan man ende opp med å bli bøtelagt om man blir stoppet. Bruk lastestropper for å holde eiendelene på plass, og pass på at de er ordentlig festet. Det kan også være greit å bruke flyttetepper til å emballere hengeren. Slik unngår man riper og friksjon.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

 

6. Husk flytteforsikring

Det er fort gjort at det skjer uhell under flytteprosessen – plutselig har noe uvurderlig blitt ødelagt, eller stjålet om du er riktig uheldig. Da er det svært lurt at flyttegodset er forsikret. Gå gjennom innboforsikringen og sjekk hva den sier om flytting av eiendeler. Om du ikke er forsikret gjennom innboforsikringen, anbefales det å tegne en flytteforsikring. Profesjonell flyttehjelp kan tegne flytteforsikringen for deg.

 

Rydd og Vask kan være en hjelpende hånd i flytteprosessen. Vi pakker ned, kjører bort, rydder og vasker, slik at alt er klart for den nye eieren. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)