Gå til innholdet

Ikke alle tenker over konsekvensene bruk av svart arbeid kan ha – som blant annet at du ikke har en garanti for at arbeidet blir gjort riktig og innenfor lovlige rammer. Her er et par ting du bør vite rundt risikoen ved svart arbeid. 

Hva slags kompetanse har personen? 

Dersom du skal hyre noen en privatperson til å gjøre alt fra å mure, male og snekre, til å vaske, bone gulv og gjennomføre tepperens er det lurt å gjøre nøye research på deres bakgrunn og referanser. 

Det er uvanlig å finne denne kombinasjonen av kvalifikasjoner i det seriøse arbeidsmarkedet; man er som regel spesialisert innenfor kun ett felt.

Å gjennomføre en utdannelse der man lærer et håndverk fra bunnen av, tar tid. Finner man ut at man vil bli snekker i tillegg til murer, må hele prosessen gjentas – og det er helt mulig. Den som har snekret en stol og flislagt et gulv én gang, kan neppe kalle seg ekspert.

Les også: 6 ting du bør tenke på under flytting

Kan gå utover forsikringen 

Uansett om du har bestemt deg for å totalrenovere kjøkkenet, bygge ut huset eller fjerne en vegg i boligen for å lage åpen løsning, trenger du å hyre noen med riktig kompetanse for at det skal gå riktig for seg. 

Kjøkkenet må kanskje ha en ny kurs hvis stekeovn og platetopp skal oppgraderes, tilbygget må ha riktig isolasjon og man må være helt sikker på at veggen man fjerner ikke er bærende. Hva skjer så om taket lekker, sikringen tar fyr eller at man går igjennom gulvet i andre etasje?

Det er ikke ulovlig å gjøre endringer og forbedringer i egen bolig selv, så lenge det er enkle oppgaver som ikke går utover sikkerheten i boligen. El-arbeid og rør er ikke slikt arbeid. Dette må kompetente fagfolk ta seg av, med riktig faglig utførelse og dokumentasjon. Skulle ulykken være ute og du ikke har papirer på arbeidet, risikerer man nemlig å ikke få dekket potensielle skader av forsikringen. 

Les også: Hva vil det si å være godkjent av Arbeidstilsynet?

Bøter og straffeskatt

Om renholdsarbeider eller håndverkeren du ansetter blir kontrollert og de finner ut at det ikke drives hvitt, får dette konsekvenser for både oppdragstaker og kunde. Håndverkeren eller renholdsarbeideren ilegges straff, må betale bot for brudd på regnskapsloven og innbetale straffeskatt. Kundene selv risikerer både straffeforfølgning og bøter – og er arbeidet håndverkeren eller renholdsarbeideren har gjennomført omfattende, kan dette innebære store summer.

Les også: Derfor bør man skure og bone gulvet

Ingen reklamasjonsrett

Hvis du benytter deg av svart arbeid kan du aldri være sikker på at arbeidet blir tilfredsstillende utført. Om du ønsker å kreve utbedring av arbeidet er det ikke sikkert at håndverkeren eller renholdsarbeideren sier seg villig til dette. 

Rydd og Vask er godkjent hos Arbeidstilsynet

Rydd og Vask er en norskeid renholdsvirksomhet som er godkjent hos Arbeidstilsynet. Vi støtter arbeidet mot sosial dumping og sørger for at våre ansatte får lønn i henhold til fastsatte tariffer, samt at de har et forutsigbart arbeidsforhold. 

Det samme gjelder vårt søsterselskap Vestly Vedlikehold, som leverer håndverkstjenester til privatpersoner, borettslag- og sameier, bedrifter, offentlige virksomheter og proffmarkedet. Hos oss er du sikker på å få arbeid av kvalitet til gode priser, helt lovlig. 

Har du spørsmål rundt vår daglige drift og tjenester, eller kanskje du er på utkikk etter en jobb? Da er det bare å ta kontakt med oss for en hyggelig prat.