Gå til innholdet

Det er dessverre ikke slik at du bare kan legge et gulv og aldri tenke på det igjen – det trenger vedlikehold og kjærlighet for å vare. Nedslitte gulv blir over tid både vanskeligere å rengjøre og har større sjanse for å bli ødelagte. Her kan du lese litt om hvorfor du bør ta deg tid til å skure og bone gulvet. 

Forebygg mot slitasje med bonevoks og polish

Gulv som brukes mye blir fort slitte og har behov for et ansiktsløft fra tid til annen. Dette er vanligvis gulv av linoleum, vinyl, laminat eller stein, og finnes ofte på kontorer, sykehjem, hos legen, tannlegen og i næringsbygg. Disse gulvtypene har et beskyttende lag av voks eller polish på overflaten som må vedlikeholdes for at gulvet ikke skal bli ødelagt. 

Å rengjøre et gulv som er slitt og har mistet sin beskyttende overflate er ikke lett. Det resulterer i at gulvet også ser møkkete ut. Møkk setter seg lettere i skillene mellom intakt polish og slitte områder.

Les også: Risikoen ved bruk av svart arbeid

Beskytt gulvet mot riper og hakk 

Når polishen slites helt ned til overflaten av selve gulvet, er det fare for at gulvet blir ødelagt. Da er det ikke lenger et beskyttende lag mellom gulv og skarpe gjenstander, og gulvet kan dermed bli både ripete og opphakket. Det er svært uheldig om det går så langt at gulvet ikke lenger kan reddes, men må byttes ut med et helt nytt gulv. 

Løsningen for å unngå dette er å skure og bone gulvet når man ser at det begynner å bli slitt. Det gamle laget med gjenværende polish tas bort slik at ny polish kan påføres. Dermed kan man få et flere år gammelt gulv til å se ut som nytt igjen.

Les også: Visste du at tepperens burde utføres årlig?

Slik foregår skuring og boning av gulv

Det første som må gjøres er å skure gulvet grundig for å fjerne gammel og slitt polish eller voks, samt rengjøre gulvet nøye. Det helles på en sterk alkalisk blanding, for deretter å gås over med en skuremaskin. Avhengig av underlaget brukes det enten en fin eller en grov pad som roterer.

En vannsuger suger deretter til seg det oppsamlede vannet. Tørketiden før man kan legge på ny voks eller polish avhenger av temperatur, kvalitet og materiale. Linoleum bruker for eksempel litt lenger tid enn vinyl på å bli tørt.

Du kan velge om du ønsker at gulvet skal få et matt eller glatt utseende. Det beskyttende laget påføres med en bonemopp på samme måte som du lakkerer et gulv. Det er stort sett polish som brukes, men voks benyttes om det er mye svikt og bevegelse i gulvet.

Hele prosessen kan gjøres på én dag om forholdene ligger til rette for det. Andre ganger må gulvet tørke over natten. Det anbefales å bruke to til fire lag med polish eller voks for best resultat.

Hvor ofte bør gulvet behandles?

Behovet for skuring og boning avhenger av regelmessig vedlikehold. Det er vanskelig å gi en eksakt tid for når ny overflatebehandling vil være nødvendig – det kommer helt an på den daglige slitasjen. Er du flink til å beskytte gulvene og fjerne sand og stein som samler seg, vil levealderen øke betraktelig.

Forhør deg med profesjonelle for å få et estimat når du føler at gulvet begynner å bli slitt. Da unngår du at gulvet blir ødelagt og i verste fall må byttes ut.

Få profesjonell hjelp med å bone gulvet

Rydd og Vask har lang erfaring med skuring og boning av gulv, og hjelper deg gjerne med hele prosessen. Ta kontakt, så kommer vi på en gratis og uforpliktende befaring.