Gå til innholdet

Det er dessverre ikke slik at man kan legge gulv og aldri tenke på det igjen, om man ønsker at det skal fortsette å se nytt og fint ut. Det krever en viss oppfølging, særlig gulv som er utsatt for mye tråkk.

Nedslitte gulv er nemlig både vanskeligere å rengjøre, har større sjanse for å bli ødelagte og kan være et sjenerende blikkfang om det ikke blir vedlikeholdt. Derfor bør man skure og bone gulvet slik at det ikke blir ødelagt permanent.

 

Mye persontrafikk fører til slitasje

Gulv som brukes mye blir fort slitte og har behov for et ansiktsløft fra tid til annen. særlig i bygninger med mye persontrafikk. Dette er vanligvis gulv av linoleum, vinyl, laminat eller stein, og finnes ofte på kontorer, sykehjem, hos legen, tannlegen og i næringsbygg. Disse gulvtypene har et beskyttende lag av voks eller polish på overflaten som må vedlikeholdes for at gulvet ikke skal bli ødelagt.


Les også: Risikoen ved bruk av svart arbeid

 

Vanskeligere å rengjøre

Med slitasje følger også et hygieneaspekt. Å rengjøre et gulv som er slitt og har mistet sin beskyttende overflate er nemlig ikke lett. Det resulterer i at gulvet også ser møkkete ut, noe som er svært uheldig på områder der det gjerne skal være ordentlig rent. Møkk setter seg lettere i skillene mellom intakt polish og slitte områder, og det samler seg opp smuss det er vanskelig å få tak i.

 

Unngå at slitasje rammer gulvet direkte

Når polishen slites helt ned til overflaten av selve gulvet, er det fare for at gulvet blir ødelagt. Da er det ikke lenger et beskyttende lag mellom gulv og skarpe gjenstander, og gulvet kan dermed bli både ripete og opphakket. Det er svært uheldig om det går så langt at gulvet ikke lenger kan reddes, men må byttes ut for å ha samme flotte utseende.

Løsningen for å unngå dette er å skure og bone gulvet når man ser at det begynner å bli slitt. Det gamle laget med gjenværende polish tas bort slik at ny polish kan påføres. Dermed kan man få et flere år gammelt gulv til å se ut som nytt igjen.


Les også: Visste du at tepperens burde utføres årlig?

 

Slik foregår skuring og boning

Det første som må gjøres er å skure gulvet grundig for å fjerne gammel og skure og bone gulvetslitt polish eller voks, samt rengjøre gulvet nøye. Det helles på en sterk alkalisk blanding, for deretter å gås over med en skuremaskin. Avhengig av underlaget brukes det enten en fin eller en grov pad som roterer i skuremaskinen.

En vannsuger suger deretter til seg det oppsamlede vannet. Tørketiden før man kan legge på ny voks eller polish avhenger av temperatur, kvalitet og materiale. Linoleum bruker for eksempel litt lenger tid enn vinyl på å bli tørt.

Man kan velge om man ønsker at gulvet skal få et matt eller glatt utseende. Det beskyttende laget påføres med en bonemopp på samme måte som man lakkerer et gulv. Det er stort sett polish som brukes, men voks benyttes om det er mye svikt og bevegelse i gulvet.

Hele prosessen kan gjøres på én dag om forholdene ligger til rette for det. Andre ganger må gulvet tørke over natten. Det anbefales å bruke 2-4 lag med polish eller voks for best resultat.

 

Hvor ofte bør gulvet behandles?

Behovfrekvensen på skuring og boning avhenger av regelmessig vedlikehold. Det er vanskelig å gi en eksakt tid for når ny overflatebehandling vil være nødvendig – det kommer helt an på den daglige slitasjen. Er man flink til å beskytte gulvene og fjerne sand og stein som samler seg, vil levealderen øke betraktelig. Et tips er å bruke matter ved inngangspartiet på vinterstid slik at sand, grus og salt ikke dras med inn i bygningen og sliter på polishen. Husk at regelmessig matteskift må til for at dette skal ha noe hensikt.

Forhør deg med profesjonelle for å få et estimat, når du føler gulvet begynner å bli slitt. Da unngår du at gulvet blir ødelagt og i verste fall må byttes ut.

Rydd og Vask har lang erfaring med skuring og boning av gulv, og hjelper deg gjerne. Ta kontakt, så kommer vi på en gratis og uforpliktende befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)