Gå til innholdet

For at hagemøblene skal holde seg fine så lenge som mulig må man sette av tid til vedlikehold. Alle møbler som står ute i vær og vind vil ha behov for behandling, uansett materiale.

Her tar vi deg gjennom de ulike behandlingsmetodene for hagemøbler i tre, plast, metall og rotting, samt hvordan å oppbevare møblene på vinteren.

 

Vedlikehold av utemøbler i tre

Trevirke er et naturprodukt og trenger behandling for å opprettholde sitt naturlige utseende. Mangel på vedlikehold vil føre til misfarging og tørt treverk som lett kan sprekke.

Det første du må gjøre er å rengjøre møblene godt med vedlikehold av møbler i tretrerens. Unngå å bruke høytrykkspyler, da den kan skade fibrene i treverket og føre til vanninntrenging og råte. La deretter møblene tørke før du begynner med oljebehandlingen. Forhør deg gjerne med forhandleren slik at du får en olje som er tilpasset tresorten møblene er laget av. Følg anvisningen på emballasjen ved påføring.

Selv om møbler rett fra forhandleren ser flotte ut ved utpakking, har disse også godt av oljebehandling før møtet med sol og regn. Det er ofte en stund siden de har blitt behandlet. Er møblene av teak, som er en svært oljeholdig tresort, er ikke behandling før bruk nødvendig. Teak kan derimot få et hvitskjær over tid, og da vil et lag med teakolje hjelpe.

Det anbefales å olje hagemøbler av tre en til to ganger i året, hvorav en av behandlingene gjøres rett før møblene ryddes inn for vinteren. Dersom du er usikker på om tremøblene trenger å oljes, kan du helle litt vann på overflaten til møbelet. Dannes det dråper som kan tørkes vekk er treet mettet, men trekker vannet inn i treverket eller etterlater flekker vil det være nødvendig med oljebehandling.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

vedlikehold av hagemøbler i plastVedlikehold av hagemøbler i plast

Selv om man er flink til å rengjøre plastmøblene, vil møblene ofte se misfargede ut etter noen års bruk. Eksponering fra solstråler og regn gjør overflaten ru, som resulterer i at smuss og urenheter fester seg i porene. Når du går til innkjøp av plastmøbler er det derfor lurt å kjøpe en plastvoks i samme slengen, slik at du er klar den dagen behandling skulle vise seg å bli nødvendig. Den beskytter møblene mot nedbrytning.

Det første du må gjøre er å rengjøre møblene med en fettløsende såpe eller plastrens fra forhandler. Her kan det være lurt å bruke en klut eller svamp beregnet for polering. Slik unngår du å lage riper i overflaten. La møblene bli helt tørre før du påfører voksen og polerer den inn i overflaten.

Dersom plastmøblene har fått en blass farge etter mange år i solsteiken er det også mulig å gi dem nytt liv med spraymaling. Fargehandleren hjelper deg med å finne den malingen som passer.

Les også: Er du pårørende til en som ikke er så flink til å bo?

 

Vedlikehold av møbler i aluminium, stål og jern

Hagemøbler i metall er ofte beskyttet av et lag med lakk, men kan likevel fort ruste når de står ute. Lakken skal forhindre at vannet ikke kommer i kontakt med metallet, men så fort det oppstår riper eller sår kan rust oppstå.

Rustangrep på stål- og jernmøbler kan unngås ved å påføre et vedlikehold av møbler i metalllag med vannavstøtende olje eller voks, samt å være flink til å holde møblene rene.

Hagemøbler i aluminium er svært motstandsdyktige mot rust, men kan se slitne ut etter flere års bruk. Poler overflaten med et slipe- og poleringsmiddel og forsterk overflaten med lakk for å gjøre møbelet så godt som nytt igjen.

Ønsker du å male metallmøblene må du først påføre en ruststoppende grunning før du maler over med maling beregnet for metall. Dersom møblene har et malingsstrøk som begynner å flasse av, må du skrubbe bort dette med en stålbørste før du påfører et nytt lag.

Les også: Derfor bør ikke en eiendom stå tom over en lengre periode

 

vedlikehold av rottingBehandling av vedlikeholdsfrie hagemøbler

Selv vedlikeholdsfrie utemøbler som rotting og kunstrotting må tas hånd om en gang i blant. Smuss, sopp og alger fester seg ofte i sprekkene, særlig om overflaten er matt eller ru. Rengjøring er derfor nødvendig. Bruk møbelrens tilpasset materialet og vask godt i alle kriker og kroker. Naturlig rotting krever noe mer forsiktig bruk av vann enn kunstrotting, men hold deg unna høytrykkspyleren uansett.

Vil du være føre var vil en tilpasset voks holde møblene fine enda lenger. Det er også mulig å benytte seg av overtrekk som beskytter møblene mot solen når de ikke er i bruk.

Les også: Tre tips for å gjøre hagen vakker

 

Oppbevaring av hagemøblene i vintersesongen

Det er aldri lurt å la hagemøblene stå ute hele året uten beskyttelse. Pass på at de står under tak og er beskyttet mot regn og snø. En garasje, utebod eller et annet tørt sted under tak er et passende oppbevaringssted.

Ikke dekk hagemøblene til med plast, da dette kan forårsake råte og sopp. Unngå i tillegg å sette tremøbler inn i et varmt, tørt rom – dette kan føre til at de tørker ut og sprekker opp.

 

Dersom det viser seg at hagemøblene ikke kan reddes, tilbyr vi i Rydd og Vask rydding og bortkjøring av avfall. Vi rydder for boligsameier, borettslag, bedrifter og privatpersoner, og kan kjøre bort avfallet etter dugnaden. Ta kontakt for en hyggelig samtale. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)