Gå til innholdet

Eiendommer som ikke brukes vil med tiden forfalle. Står en bolig tom over flere år, må du belage deg på å avdekke problemer som har oppstått grunnet lite bruk. Dette kan koste deg betydelige summer å rette opp igjen.

Eier du en bolig som ikke har vært bebodd på mange år, kan det lønne seg å selge eiendommen en gang for alle. Da slipper du store kostnader til vedlikehold, og boligen vil få et nytt liv med en ny eier.

 

Tomme hus forfaller uten vedlikehold

Det er overraskende mange tomme hus i vårt ganske land. Noen er fraflyttede, andre er arvet og har vært i familien i flere generasjoner. At eierne velger å la boligen stå ubrukt kontra å selge den, kan være flere årsaker. De kan ha minner knyttet til den, tenker at de en gang kommer til å ta den i bruk eller rett og slett ikke har kapasitet til å gjøre den klar for salg.

Med årene vil boligen forfalle, både innvendig og utvendig, om vedlikeholdet ikke opprettholdes.

Les også: Slik får du mest mulig igjen for boligen din når du skal selge uten å pusse opp!

 

Vann og avløp tørker inn og avgir lukt

Vann og avløp kan påvirkes dersom boligen ikke har vært i bruk over en lenger periode. Når det ikke renner vann gjennom sluk og vannlåser på lang tid, vil de til slutt tørke inn og avgi kloakklukt. Lukten vil i de fleste tilfeller forsvinne når du begynner å bruke vannet igjen, men har det gått mange år kan lukten være vanskeligere å kvitte seg med. Er du uheldig er det ikke sikkert at tørre rør er årsaken. Gamle avløpsrør kan ha fått lekkasjer eller blitt så slitte at de er på vei til å ryke.

Særlig i eldre hus vil det mest sannsynlig være flere komponenter som må byttes ut, før vann og avløp kan brukes. Kloakklukten du kjenner kan i slike tilfeller komme av muggsoppvekst, kloakklekkasje, tette sluk eller døde gnagere i konstruksjonen. Dette kan føre til kompliserte og kostbare utredelser, som er helt nødvendig for at boligen skal kunne brukes igjen.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

 

Alltid noe som må fikses

En eiendom som står tom over en lengre periode gror fort igjenI et hus som aldri har oppsyn vil det alltid være noe som må fikses. Edderkopper og spindelvev tar over rom, gnagere finner veien inn gjennom råtne planker og hagen gror igjen.

Du kan selvfølgelig selge boligen som den er, men prisen for et falleferdig hus vil være betydelig lavere enn et som har blitt tatt vare på.

Det er ingen hemmelighet at utearealet har noe å si for en potensiell kjøper. Det samme har mengden arbeid som må legges i eiendommen for at den skal nå forventet standard.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Skader, hærverk og tyverier

Dersom noe skulle skje med boligen når den står tom, er det lite sannsynlig at noen oppdager det. En vannlekkasje som legger en hel etasje i bløt, kortslutninger i det elektriske anlegget og muggsopp er noen av problemene som kan oppstå.

Det er også større sjanse for hærverk eller tyveri når en eiendom aldri blir besøkt. Over tid vil det legges merke til at ingen bor der, både på grunn av mørke vinduer og overgrodd hage. Terskelen for å ta seg inn på området blir derfor lavere. Selv om du ikke bor der selv er det aldri hyggelig å vite at noen har vært på eiendommen og gjort ugagn eller tatt med seg noe som tilhører deg.

Les også: Risikoen ved bruk av svart arbeid

 

Få solgt eiendommen

Dersom planen er å selge boligen er det lurt å komme i gang så fort som mulig. Da slipper du å bruke tid og energi på vedlikehold for å opprettholde boligens stand. Huset tåler fint å stå tomt en stund, men over lang tid vil det begynne å forfalle uten tilsyn.

Om du har en eiendom som blir stående tom i en periode og du trenger noen til å ta deg av løpende tilsyn og vaktmesteroppgaver, kan vi i Rydd og Vask hjelpe deg. Da unngår du overgrodde busker og kratt, avløpsrør som tørker inn eller vann som fryser på vinteren. På den måten opprettholder du eiendommens verdi og sørger for en tilfredsstillende boligpris den gangen du eventuelt skal selge.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask, og hjelper deg gjerne dersom du ønsker å gjøre boligen klar for salg. Ta kontakt i dag for en hyggelig samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)