Gå til innholdet

 

Når vinteren gjør sin ankomst og hele hagen dekkes av snø og is, er det lurt å ha gjort noen forberedelser på forhånd. Riktig behandling av hagens mange vekster og diverse utstyr vil gjøre at den kommer seg gjennom den kalde vinteren uten problem, og det vil være mindre å rydde opp i når solen smelter snøen bort. Jo mer du har fått unnagjort før frosten setter inn, desto mindre er det å gjøre på våren.

 

Gjør hagemøblene klare for vinterdvale

Hagemøbler som har stått ute en hel sesong vil ha behov for oppmerksomhet. Rengjør med en rens tilpasset materialet og la de tørke før du gjør noe mer. Unngå å bruke høytrykkspyleren på møbler av tre, da den harde vannstrålen kan skade fibrene i treverket. Etter en grundig rengjøring kan møbler av plast, metall og rotting ryddes bort, såfremt de ikke krever vedlikehold. Tremøbler bør alltid oljes før de ryddes bort for vinteren.

 

For at hagemøblene skal holde seg fine så lenge som mulig, er det viktig at de beskyttes på vinteren. Det beste er å oppbevare dem under tak der de er skjermet mot været, for eksempel i en garasje eller utebod. Ikke sett tremøbler inn i varmen, da dette kan føre til at treverket tørket inn og sprekker. Unngå også å pakke møblene inn i plast. Lite tilførsel av luft sammen med fuktighet kan forårsake råte og sopp.

 

Les også: Vedlikehold av hagemøbler

 

Steng av vanntilførselen

Når frosten kommer er det viktig at vanntilførselen til hagen er stengt av slik at rørene ikke fryser. Husk å åpne kranen etter at vannet er stengt av slik at det gjenværende vannet renner ut. Det samme gjelder hageslangen. Vann som fryser ekspanderer, så glemmer du å helle ut vannet i vannslangen kan du risikere å finne en ødelagt slange til våren.

 

Fjern løv og klipp plenen

 

En hage dekket av løv er et dårlig utgangspunkt for plenen når snøen kommer. Mye løv kan forhindre at lys og luft kommer til, og det er ikke gunstig for gressplenen. Samtidig vil det være gunstig å la det være igjen noen løv før du klipper gresset. Etter en runde med gressklipperen vil det opphakkede løvet som ligger igjen fungere som næring til gresset.

Pass på å ikke klippe plenen for kort. En plen med litt lengde vil være bedre rustet for overvintring. Gjødsling bør gjøres senest i slutten av august.

 

 

Les også: Tre tips for å gjøre hagen vakker

 

Luk gress for å unngå en overgrodd hage

Det er enklere å fjerne ugress når jorden er fuktig, og da er høsten det perfekte tidspunkt. Når våren kommer kan du dermed fokusere på å plante fremfor å fjerne. Husk å få med rota slik at ugresset ikke dukker opp igjen. La være å ta bort visne stilker og blader fra stauder, da dette fungerer som beskyttelse for planten gjennom vinteren. Eventuell tildekking av planter skjer først på våren når solen begynner å ta tak, mens det fortsatt er tele i jorden.

 

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Ta inn planter og potter som ikke tåler frost

Dersom du har stueplanter stående ute, må disse settes inn for vinteren. Det samme gjelder krukker som er sårbare for frost. Husk at potter i stein fort kan sprekke om de fylles med vann som så fryser og ekspanderer.

 

Beskjæring av busker og trær

Lønn, agnbøk, bjørk og vintergrønne busker og trær kan fint beskjæres på høsten, men frukttrær, bærbusker og roser bør du vente med å beskjære til våren når temperaturen ligger på rundt 0 grader. Minusgrader kan føre til frostsprengning i nyklipte greiner. Vårblomstrende busker skal beskjæres etter blomstring.

Husk å høste inn frukt og bær, og ikke la det ligge nedfallsfrukt på bakken. Dersom det er for mye for eget bruk er det alltid noen som vil ha. Du kan også levere det på mottak for hageavfall.

 

Les også: Derfor bør du få profesjonelle til å ta seg av flyttevasken

 

Plant løk og høstplanter

 

Høsten er det perfekte tidspunkt for planting av løk som dukker opp på våren. Typiske høstløker er tulipaner, påskeliljer, svibler og krokus. Disse kan plantes både i bed og krukker som tåler kulde. Plant dem gjerne tettere enn det som står i anvisningen på pakken, gjerne litt hulter til bulter.

Samtidig er det ikke bare i vår- og sommersesongen man kan pynte hagen med vakre planter. Planter som høstlyng, høstaster, pyntekål, prydgress, sølvtråd, torvmyrt og sølvkrans i potter og vintergrønne busker gir hagen et friskt pust både på høsten og vinteren.

 

 

Få hjelp til å kjøre bort hageavfallet 

Når ryddingen er gjort og hagen er klar for vinteren, kan det fort bli en del avfall og rot liggende igjen. Rydd og Vask hjelper med glede å kjøre bort avfallet fra hageoppryddingen! Vi rydder også for boligsameier, borettslag og bedrifter. 

 

Ta kontakt for en hyggelig samtale.

 

Klikk her for å ringe oss nå

 

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)