Gå til innholdet

 

Det er ikke alt som er like enkelt å gjennomføre når hage og hus er dekket av snø. Ikke bare gjør snøen det vanskeligere å komme til, den kalde temperaturen får oss heller til å ville tilbringe tiden inne. Noen oppgaver er viktige  å gjennomføre før snøen legger seg, slik at du ikke får uventede overraskelser på våren. Her er åtte oppgaver du bør ta tak i før vinteren kommer.

 

1. Undersøk taket 

 

Taket bør sjekkes på høsten før snøen kommer og på våren når snøen har smeltet bort. Mye snø kan gjøre store skader på taket ditt dersom det ikke er tilstrekkelig vedlikeholdt. Skulle det komme seg vann inn fra et utett tak kan skadeomfanget bli stort. Gå derfor over taket og undersøk om det mangler takstein, eller om taksteinen har hull eller skader. Det samme gjelder takshingel, som er mye mindre robust enn takstein.

Ta en titt på pipebeslag og forsikre deg om at det er intakt. Det er også lurt å se etter lekkasjer og fukt på innsiden av taket i samme slengen. Undersøk også takstigen og sjekk at denne sitter godt.

Sjekk at snøfangerne sitter godt. Dersom du ikke har snøfangere er det lurt å installere dette dersom snø og isras kan forekomme, slik at ikke personer eller gjenstander blir skadet.

 

Les også: Vedlikehold av hagemøbler

 

2. Rens opp i takrenner og nedløp

Det er viktig at takrennene har fri flyt, så sørg for å fjerne alt som kan bidra til å tette dem. Dersom det ligger mye løv og annet bøss i rennene vil ikke vannet få fri flyt til nedløp, og det vil renne over. Vann som renner nedover fasaden kan bli en kostbar affære. Isdannelse kan også finne sted dersom takrennen blir tett. 

Dette kan føre til sprekker i rennene. Skyll godt med hageslangen og forsikre deg om at det ikke er noen lekkasjer. Pass også på at takrennene sitter godt og at nedløpet har riktig fall.

 

Les også: Slik unngår du frosne rør i vinter

 

3. Gå over fasaden

Tidlig høst er det perfekte tidspunkt å rengjøre fasaden, da sol og høye temperaturer er ugunstig for kjemien som benyttes. Er det skader i kledningen bør dette repareres nå. Dersom været tilsier det vil dette også være et fint tidspunkt å ta seg av avskalling og oppsprekking i malingsfilmen. Småskader kan fort bli store om man venter med å ta tak i dem, så det er lurt å utbedre disse så fort de oppstår.

 

4. Rengjør markisene

For å unngå at oppsamlet pollen og veistøv resulterer i jordslag og grønske på markisene, bør disse rengjøres på høsten. Forhør deg om hva slags rengjøringsmiddel du skal bruke hos forhandleren.

 

5. Forsikre deg om at dører og vinduer er tette

For å holde varmen inne gjennom vinteren er det viktig å passe på at vinduer og dører er tette. Undersøk karmene og skift ut punkterte vinduer. Pass på at det ikke trekker i kjelleren din og at det ikke er alt for kaldt der – særlig ikke om det befinner seg vannrør der. Dette kan i verste fall føre til at rørene fryser og forårsaker vannskade.

 

6. Vask vinduene

Vinduene bør vaskes før det blir for kaldt i været. Høsten er et flott tidspunkt for vindusvask, da solen ikke er altfor sterk. Tar du det nå er det samtidig én mindre ting å gjøre før jul.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

 

7. Rengjør terrassen, hagemøblene og grillen

Alt som ikke skal brukes på vinteren bør rengjøres før det overvintrer. Kost bort alt av løv og smuss på terrassen og sørg for at eventuelle sluk ikke er tette. Hagemøbler av tre bør oljes før de settes bort, og samtlige møbler bør lagres under tak. Grillen må renses og oppbevares tørt slik at den ikke ruster.

 

8. Ta en skikkelig opprydning

Det samler seg ofte opp litt av hvert gjennom sesongen, og høsten er det perfekte tidspunkt å rydde i kjeller og loft, samt sørge for at det ikke står gjenstander som skal kastes langs husveggen. Rydd og Vask kan hente avfallet til avtalt pris eller ta oss av oppryddingen for dere dersom det skulle være ønskelig.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Ta kontakt med oss i dag dersom dere trenger hjelp med vedlikehold, håndverkstjenester eller rydding og bortkjøring av avfall, så kommer vi gjerne på befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)