Gå til innholdet

Å rydde ut fra et dødsbo kan være en mentalt krevende prosess hvis den som bodde der var en av dine nærmeste. I Norge etterlater dessuten de fleste seg en god del mengder møbler, bruksgjenstander, interiør, klær, tekstiler, hobbyutstyr og papirer. Hvordan vet man egentlig hvor mye en eiendel er verdt?

Eiendeler med høy affeksjonsverdi

Affeksjonsverdi er en ikke-økonomisk verdi på eiendeler som har stor personlig eller følelsesmessig betydning for en person. I motsetning til det meste annet, er en gjenstand med høy affeksjonsverdi uerstattelig. En slik verdi kan som regel ikke forsikres utover markedsverdi. Typiske eiendeler med sterk personlig tilknytning kan være bilder, bunader, smykker som har gått i generasjoner og lignende.

Selv om det er vanskelig å måle en affeksjonsverdi opp mot økonomiske verdier, kan det likevel fastslås at nettopp disse eiendelene er de viktigste å ta vare på fra et dødsbo.

Les også: 6 ting du må tenke på når du skal ta hånd om et dødsbo 

Selg unna gjenstander uten høy affeksjonsverdi

Selv om den avdøde har etterlatt seg gjenstander uten direkte affeksjonsverdi for deg, kan det likevel hende du tenker at det er ting som fortjener å enten bli solgt eller få en ny og takknemlig eier. Det kan være eiendeler du selv ikke har bruk eller behov for, men som du mener er i den avdødes ånd at ikke blir kastet.

Eksempler på dette kan være en stor samling av bøker eller pent brukte merkeklær. Bøker har som regel lav markedsverdi, med unntak av førsteutgaver. 

Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

Stort marked for kunst og antikviteter

Sølvtøy, komplette serviser av kjente merker, kunst og antikviteter har en markedsverdi som strekker seg lengre enn til et loppemarked. Med mindre noen i familien ønsker å ta vare på noe av dette til eget bruk, kan dere ta kontakt med en forhandler spesialisert på gamle gjenstander.

Brukthandlere er som regel ute etter originale, gamle eller halvgamle samleobjekter, mens antikvitetshandlere spesialiserer seg på enda sjeldnere og eldre gjenstander av høyere kvalitet.

Er du usikker på hvem du skal kontakte, skader det ikke å kontakte både en brukthandel og en antikvitetsforretning. Da også de lærde kan strides om verdien av en gjenstand, kan du gjøre lurt i å kontakte flere uavhengige aktører for å sikre deg mot skambud.

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

Få profesjonell rydde- og vaskehjelp av dødsbo i Oslo og omegn

Rydd og Vask har lang erfaring med vurdering av gjenstander, og kan være en hjelpende hånd når vanskelige avgjørelser skal tas. Vi bistår med blant annet rydding, sortering og flyttevask. Ta kontakt dersom du har noen spørsmål. Vi kommer gjerne på gratis befaring.