Gå til innholdet

Å rydde ut fra et dødsbo kan være en mentalt krevende prosess hvis den som bodde der var en av dine nærmeste. I Norge etterlater dessuten de fleste seg enorme mengder møbler, bruksgjenstander, interiør, klær, tekstiler, hobbyutstyr og papirer.

Det kan være bortimot umulig å bestemme seg for hva som skal tas vare på, selges, gis bort eller kastes. Hvordan vet man egentlig hvor mye en eiendel er verdt?

 

Eiendeler med høy affeksjonsverdi

Affeksjonsverdi er en ikke-økonomisk verdi på eiendeler som har stor personlig eller følelsesmessig betydning for en person. I motsetning til det meste annet, er en gjenstand med høy affeksjonsverdi uerstattelig. En slik verdi kan som regel ikke forsikres utover markedsverdi. Typiske eiendeler med sterk personlig tilknytning kan være bilder, bunader, smykker som har gått i generasjoner og lignende.

Selv om det er vanskelig å måle en affeksjonsverdi opp mot økonomiske verdier, kan det likevel fastslås at nettopp disse eiendelene er de viktigste å ta vare på fra et dødsbo.

Les også: 6 ting du må tenke på når du skal ta hånd om et dødsbo

 

Utdaterte merkeklær kan ha indirekte affeksjonsverdi

Selv om den avdøde har etterlatt seg gjenstander uten direkte affeksjonsverdi for deg, kan det likevel hende du tenker at det er ting som fortjener å enten bli solgt eller få en ny og takknemlig eier. Det kan være eiendeler du selv ikke har bruk eller behov for, men som du mener er i den avdødes ånd at ikke blir kastet.

Eksempler på dette kan være en stor samling av bøker eller pent brukte merkeklær som har gått av moten for lenge siden. Bøker har som regel lav markedsverdi, med unntak av førsteutgaver. Du kan prøve å legge ut salgsannonser på Finn.no eller i spesifiserte grupper i sosiale medier, men ikke bli overrasket om det ikke blir solgt.

 

Makuler personlige dokumenter

Et menneske som går bort etterlater seg antagelig en god del personlige makuler verdierdokumenter. Noen ønsker kanskje, av følelsesmessige grunner, å ta vare på passet eller bankkortet til den avdøde. Andre dokumenter med sensitive opplysninger må man sørge for å makulere.

Dersom boligen skal selges, er det selvsagt viktig å huske på å ta vare på dokumenter som omhandler den aktuelle boligen.


Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

Stort marked for kunst og antikviteter

Sølvtøy, komplette serviser av kjente merker, kunst og antikviteter har en markedsverdi som strekker seg lengre enn til et loppemarked. Med mindre noen i familien ønsker å ta vare på noe av dette til eget bruk, kan man ta kontakt med en forhandler spesialisert på gamle gjenstander.

Brukthandlere er som regel ute etter originale, gamle eller halvgamle samleobjekter, mens antikvitetshandlere spesialiserer seg på enda sjeldnere og eldre gjenstander av høyere kvalitet.

Er du usikker på hvem du skal kontakte, skader det ikke å kontakte både en brukthandel og en antikvitetsforretning. Da også de lærde kan strides om verdien av en gjenstand, kan du gjøre lurt i å kontakte flere uavhengige aktører for å sikre deg mot skambud.

NB! Husk at bruktmarkedet endrer seg. Taksten du fikk på et møbel for 10 år siden kan være betydelig lavere i dag.

 

Vanlige møbler har lav verdi

Med mindre det er snakk om svært dyre og ivaretatte møbler, har ikke sofaer, stoler og bord høy salgsverdi. De kan derimot ha stor gjenbruksverdi.

Finn ut hvor nærmeste Fretex ligger eller ta kontakt med dem for å avtale henting av større møbler. Du kan også gi bort til et loppemarked eller legge ut en «gis bort»-annonse på Finn.no.


Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

verktøy kan kategoriseres som verdierSelg unna hvitevarer og verktøy

Å kjøpe nytt verktøy er som regel en dyr affære, men vil synke i verdi ettersom tiden går. Ny teknologi kommer på banen, i tillegg til at bruksgjenstander blir tæret av tidens tann. Brukbart verktøy kan gis bort, mens kjente merkevarer gjerne kan selges.

Når det kommer til hvitevarer er dette noe som er populært på markedet, men da til en vesentlig lavere penge enn nyprisen. Som hovedregel kan du spørre hvor mye du selv ville vært villig til å betale for en bestemt gjenstand.

 

90 % er skrot

Som om det ikke er vondt nok i seg selv å ta farvel med en person man har stått nær, kan det være smertefullt å bli fortalt, enten av et begravelsesbyrå eller en antikvitetsforhandler, at de fleste eiendelene i dødsboet er verdiløse. Dessverre er det dette som er realiteten. Det er selvfølgelig mye som kan gis bort, men husk at det må være av en viss standard – møllspiste duker og porselensfigurer det har gått skal av er ikke noe å ta vare på.

 

Rydd og Vask har lang erfaring med vurdering av gjenstander, og kan være en hjelpende hånd når vanskelige avgjørelser skal tas. Ta kontakt dersom du har noen spørsmål. Vi kommer gjerne på gratis befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)