Gå til innholdet

Et depositum er et pengebeløp som leietaker setter inn på en bankkonto som er adskilt fra leiers og utleiers midler. Det er en økonomisk sikkerhet både for leietaker og utleier. Når et leieforhold er avsluttet, vil beløpet normalt overføres tilbake til leietaker.

Det er mange grunner til at enten hele eller deler av depositumet tilbakeholdes av huseier. Dette kan være manglende betaling av leie, skader på boligen og sist, men ikke minst, dårlig utført utvask. Sistnevnte kan man enkelt unngå dersom man er klar over hvilket ansvar man faktisk har ved et avsluttet leieforhold.

 

Du eier ikke – du leier

Som leietaker har du ansvar for at boligen er i samme stand når leieforholdet avsluttes, som da det ble startet. Dette gjelder ikke det som er å anse som normal slitasje ved daglig bruk.

Som beboer skal du behandle boligen pent, samtidig som du ikke skal være bekymret hver gang du åpner en dør eller beveger deg over gulvet.

Skader på boligen er det ofte uenigheter om i etterkant. Ifølge Forbrukerrådet er tilbakebetaling av depositum grunnet utvask eller skader den vanligste årsaken til uenigheter i leieforhold.

Ved å dokumentere leilighetens stand når avtalen inngås, kan du sikre deg mot tvister. Mange velger å gjøre dette i samarbeid med utleier ved at alle riper og skader fotograferes.


Les også: Dette bør du huske på under flyttevask

 

Utvask av boligen skal være nøye utført

På generell basis er nøkkelen til en godkjent utvask grundighet. Det er ikke uvanlig at man ikke møter de kravene som er satt til deg som leietaker, på grunn av manglende arbeid på detaljer.

Kjøkkenet et rom med mange ansvarsområder som lett blir oversett. Hvitevarene skal blant annet være godt overhalt. Det vil si at komfyren, oppvaskmaskinen og kjøleskapet skal være rengjort, både utvendig og innvendig.

Komfyren bør vaskes grundig for å fjerne alt av smuss, og bruk av pyrolysefunksjonen på stekeovnen bør vurderes dersom ovnen har denne funksjonen. Snakk eventuelt med huseier om dette dersom du er usikker. Under pyrolyse vil innsiden av ovnen bli utsatt for høy varme, 500°C, slik at fett blir omgjort til støv du enkelt kan børste bort når ovnen er nedkjølt. Husk også å trekke komfyren ut fra veggen – her gjemmer det seg mye smuss som man ellers ikke får tak i, som må hanskes med i en flytteprosess.

Ikke glem at fryseren skal avrimes og tømmes, og at både kjøkkenvifte og sluk også skal rengjøres før jobben på kjøkkenet er overstått.

Også badet er et rom hvor rengjøringen ikke alltid gjennomføres grundig nok. Her skal baderomsflisene og fugene være skinnende rene og dusjen eller badekaret vaskes nøye. Det skal også skrubbes under badekaret. En god huskeregel er at du skal vaske alt – både det som er i din ukentlige vaskerutine, og steder du aldri har vasket tidligere.


Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

Mange glemmer detaljene

I et hus eller i en leilighet er det mange overflater som lett kan glemmes. Se til at også lister, karmer, stikkontakter, brytere og dørhåndtak er blitt grundig rengjort før du anser flyttevasken som ferdigstilt.

Deretter vil det være naturlig å gå videre med å vaske vegger og tak. Ikke glem flekker på dører og at vinduene skal rengjøres – både utvendig og innvendig. Når dette er overstått, vil det være tid for å gå over alle gulvets kriker og kroker. Dersom det er bod eller loft tilknyttet boligen, skal også disse feies eller støvsuges.

Dersom boligen har vegg-til-veggtepper bør det også vurderes en rens her dersom leieforholdet har vært langvarig, og dette ikke er blitt gjort på mange år.

Alle deler av boligen skal med andre ord rengjøres grundig for å sikre at det ikke forekommer en tvist i utbetalingen av depositum. Dette er du som leietaker ansvarlig for.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Bruk milde vaskemidler

For ikke å gjøre mer skade enn nytte, bør du ta i bruk milde og ikke minst riktige vaskemidler. Det ville være svært uheldig å komme til å ødelegge parketten fordi man bruker for mye vann eller feil såpe. Sett deg godt inn i hvilke produkter som passer til de ulike materialene i boligen og velg et mildt vaskemiddel fremfor et rengjøringsmiddel som sliter på overflatene. Dette er kanskje litt mer tidkrevende arbeid, men vil være den beste og sikreste måten å beholde depositumet på.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask og utvask av boliger. Vi har lang erfaring med slike oppdrag, og garanterer et godt resultat. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)