Gå til innholdet

Et depositum er et pengebeløp som leietaker setter inn på en bankkonto som er adskilt fra leiers og utleiers midler. Det er en økonomisk sikkerhet både for leietaker og utleier. Når et leieforhold er avsluttet, vil beløpet normalt overføres tilbake til leietaker. Det er mange grunner til at enten hele eller deler av depositumet tilbakeholdes av huseier, og en av de vanligste er dårlig utvask.  

Dårlig utvask kan koste deg depositumspengene

Som leietaker har du ansvar for at boligen er i samme stand når leieforholdet avsluttes, som da det ble startet. Dette gjelder ikke det som er å anse som normal slitasje ved daglig bruk.

Som leietaker skal du behandle boligen pent, samtidig som du ikke skal være bekymret hver gang du åpner en dør eller beveger deg over gulvet. Ifølge Forbrukerrådet er tilbakebetaling av depositum grunnet utvask eller skader den vanligste årsaken til uenigheter i leieforhold. På generell basis er nøkkelen til en godkjent utvask at den gjøres grundig.  

Ved å dokumentere leilighetens stand når avtalen inngås, kan du sikre deg mot tvister. Mange velger å gjøre dette i samarbeid med utleier ved at alle riper og skader fotograferes. 

Les også: Dette bør du huske på under flyttevask

 

Utvask av boligen skal være nøye utført

Når du skal gjennomføre en skikkelig flyttevask er det viktig å gå over alle de stedene du ikke vasker ukentlig. På kjøkkenet skal hvitevarene blant annet være godt overhalt. Det vil si at komfyren, oppvaskmaskinen og kjøleskapet skal være rengjort, både utvendig og innvendig. Husk også å trekke komfyren ut fra veggen – her gjemmer det seg mye smuss som man ellers ikke får tak i. Ikke glem at fryseren skal avrimes og tømmes, og at både kjøkkenvifte og sluk også skal rengjøres.

Også badet er et rom hvor rengjøringen ikke alltid gjennomføres grundig nok. Her skal baderomsflisene og fugene være skinnende rene og dusjen eller badekaret vaskes nøye. Bruk en avløpsåpner i eventuelle sluk som er tette eller har dårlig avrenning.


Les også:
Slik får du baderomsflisene skinnende rene

Mange glemmer detaljene

I et hus eller i en leilighet er det mange overflater som lett kan glemmes. Se til at vegger, tak, lister, karmer, stikkontakter, brytere og dørhåndtak er blitt grundig rengjort.

Ikke glem flekker på dører og at vinduene skal rengjøres – både utvendig og innvendig. Når dette er utført, vil det være tid for å gå over alle gulvets kriker og kroker. Dersom det er bod eller loft tilknyttet boligen, bør også disse feies eller støvsuges.

Hvis boligen har vegg-til-veggtepper bør det også vurderes en rens her dersom leieforholdet har vært langvarig, og dette ikke er blitt gjort på mange år.

Alle deler av boligen skal med andre ord rengjøres grundig for å sikre at det ikke forekommer en tvist i utbetalingen av depositum. 


Les også:
Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Bruk milde vaskemidler

For ikke å gjøre mer skade enn nytte, bør du ta i bruk milde og – ikke minst – riktige vaskemidler. Sett deg godt inn i hvilke produkter som passer til de ulike materialene i boligen og velg et mildt vaskemiddel fremfor et rengjøringsmiddel som sliter på overflatene. Dette er kanskje litt mer tidkrevende arbeid, men vil være den beste og sikreste måten å beholde depositumet på.

Få profesjonell hjelp til utvasken i Oslo og omegn 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask og utvask av boliger. Vi har lang erfaring med slike oppdrag, og garanterer et godt resultat. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.