Gå til innholdet

 

Det er mye forskjellig å velge mellom når det kommer til rengjøringsmidler, og det er ikke lett å vite hva som skal brukes hvor. Det er dessverre ikke slik at samme rengjøringsmiddel fungerer til alt – benytter du et rengjøringsmiddel uegnet for underlaget eller smusset som skal fjernes, risikerer du å gjøre vondt verre. Her finner du en oversikt over hvilket rengjøringsmiddel som fungerer for et best mulig resultat.

 

Undersøk pH-skalaen til rengjøringsmiddelet

Sjekk alltid pH-verdien til rengjøringsmiddelet før du tar det i bruk. pH er en måleenhet for surhetsgrad i vannløsninger. En nøytral løsning, som vann, har en pH på 7. Alle løsninger med en pH under 7 er definert som sure og alle løsninger med en pH over 7 er alkaliske (fettløsende).

Nesten all rengjøring i private hjem krever fettløsende alkaliske vaskemidler. Rengjør du for eksempel et oljet tregulv med grønnsåpe, som er fettløsende, vil du fort legge merke til at fargen på gulvet følger med i vaskevannet. Det samme gjelder dersom du rengjør flisene på badet med et vaskemiddel som ikke egner seg for flis. Da vil det legge seg et fettlag på overflaten som gjør at gulvet fortere blir skittent.

 

Les også: Slik rengjør du en bolig der det har blitt røyket mye

 

Vaskemidler og redskaper til bad, vinduer, gulv og tak 

I mange tilfeller finnes det rengjøringsmidler laget for spesifikke områder i boligen, for eksempel til armatur, speil og lignende. Andre steder er det vanskeligere å vite hva du skal benytte. 

Her er en kjapp innføring i hvordan du bør gå frem for å rengjøre flisene på badet, ulike typer gulv, tak, vegger og vinduer: 

  • Flis på badet: For å få bukt med såpe- og hudrester, må det først rengjøres godt med et fettløsende vaskemiddel. Husk å vaske godt i hjørner og i dusjen. Skyldt deretter med rent vann. Gjenta prosessen med et surt vaskemiddel som fjerner kalkrestene etter vann, før også dette skylles bort. Glassdørene i dusjen kan få samme behandling.

 

  • Gulv: Ulike gulv krever forskjellig behandling, men felles for de fleste er ikke å benytte grønnsåpe. Da vil det bli liggende en film på toppen som samler støv, smuss og partikler som ødelegger innemiljøet. Støvsuging og tørrmopp, gjerne microfiber, holder i massevis. Flekker fjernes med en fuktig klut. Vil du likevel vaske gulvet med våtmopp er det viktig å være forsiktig med vann, selv på gulv som i utgangspunktet tåler fuktighet godt. Vri kluten godt opp og bruk et pH-nøytralt vaskemiddel beregnet for gulvet det er snakk om. Tørk deretter over gulvet med en tørrmopp for å få opp all fukt.

 

  • Tak og vegger: Det anbefales å bruke tørrmopp når man skal rengjøre tak og vegger. Den fjerner alt av støv, lo og tørre partikler uten å lage skjolder. Skal du derimot male veggene og taket, vil en våtmopp være riktig valg. Også på kjøkken og bad hvor det ofte kreves en grundigere rengjøring kan en våtmopp være nødvendig. Vær sparsommelig med vannet, bruk en fettløsende såpe og vask i rette linjer for best resultat.

 

  • Vinduer: Bruk en mild fettløsende såpe og ikke for varmt vann når du skal vaske vinduene. Varmt vann fordamper fortere og gjør det vanskeligere å få et godt resultat. Sterke vaskemidler kan ødelegge tetningsmassen mellom karm og glass. Pass på å ha en god nal for hånd, samt en tørr klut eller tørkepapir.
Les også: Risikoen ved bruk av svart arbeid

 

Visste du dette?

En kjent misoppfatning er troen på at jo sterkere rengjøringsmidlet er, desto bedre. I andre rekke er forestillingen om at det blir bedre av å bruke mer. Realiteten er at det tvert imot kan gjøre skade. Les derfor nøye gjennom anvisningene på flasken før du tar den i bruk, og hold deg til anbefalt doseringsmengde.

Mange glemmer også å la vaskemidlene virke før de gnikker det bort eller skyller det av. Gnir man av kjemikaliene før de har fått litt virketid, vil de ikke ha ønskelig effekt.

Eddik er et vidundermiddel de fleste har som både er desinfiserende, fettoppløsende og kan bidra til å fjerne vond lukt. I denne artikkelen fra Dinside.no kan du sjekke alt du kan bruke eddik til.

NB! Ikke bland salmiakk og klorin. Når disse blandes dannes det kloramingass som ved innånding kan forårsake hoste, svie i nese og hals, kvalme og oppkast, økt spyttproduksjon, hodepine, brystsmerter og tung pust, ifølge Helsenorge.no.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask

Skal du flytte eller er i en situasjon der du trenger grundig nedvask av en bolig? Rydd og Vask har lang erfaring med rengjøring av hus og leiligheter i sammenheng med flytting, dødsbo, utleie og lignende. Ta kontakt for en hyggelig samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)