Gå til innholdet

Du visste kanskje ikke at teppet du står og går på hver dag på jobb kan være skadelig for helsa? Det er ikke noe hyggelig å føle at du blir dårlig av å være på jobb, særlig ikke når det går ut over både kropp, produktivitet og arbeidsmoral.

Hodepine, rennende øyne og tett nese er bare noen av reaksjonene du kan få dersom det teppebelagte gulvet på arbeidsplassen ikke renses årlig.

 

Dårlig tepperens = dårlig inneklima

Når det går lang tid mellom hver tepperens, vil inneklimaet bære preg av dette. Mangel på rengjøring ødelegger fibrene i teppet, hvis hovedfunksjon er å få støvpartikler til å ligge i ro. Overflod av smuss i teppefibrene fører til at støv og skitt virvler opp i luften vi puster, og kroppen reagerer deretter.

Å oppholde seg i et rom over lenger tid med mangelfullt renhold av gulvteppet, kan derfor gå ut over helsen. I følge Astma- og Allergiforbundet kan det både forårsake eller forverre allergier og andre følsomhetsreaksjoner. Har du astma kan du kjenne at du blir tung i pusten, er huden sensitiv kan du få eksem, og over tid kan andre plager som snue, hodepine og irritasjoner i øyne, nese og hals dukke opp.

Ikke alle er like sensitive, og grad av reaksjon varierer derfor fra person til person. Tett nese eller vondt i hodet fra tid til annen er helt normalt, og er ikke noe man tenker særlig over. Prøv derfor å kjenne etter om det er på arbeidsplassen du oftest plages med dette, eller om det også skjer hjemme eller ute. Dersom du ikke plages like ofte med dette andre steder enn på jobb, vil det være lurt å be ledelsen bestille tepperens.

Les også: Hva vil det si å være godkjent av Arbeidstilsynet?

 

Særlig problematisk for de med astma og allergi

Støvpartikler, bakterier og allergener er særlig problematisk for de
med Dårlig tepperens kan føre til tett nese og rennende øyneastma og allergi. Utsatte ansatte kan oppleve at det til slutt blir vanskelig å komme seg på jobb på grunn av ubehaget de opplever. Ingen arbeidsplass ønsker at ansatte ikke kan komme på jobb grunnet dårlig renhold. Det er heller ingen arbeidsplass som ønsker at besøkende med overfølsomhetssykdommer får reaksjoner når de beveger seg rundt i kontorlokalet.

Tepper på arbeidsplassen er spesielt utsatt for store mengder støv og smuss. De færreste har innesko, uteklær tas med til sitteplassen og kjæledyr blir med eierne på jobb. Det er nok ikke mange som tenker over alt de drar med seg utenifra, til plassen man tilbringer flere timer av dagen sin ved. Sammen med hundehår, som har en tendens til å
samle seg i kriker og kroker selv etter en runde med støvsugeren, bidrar
smuss og støv til å svekke både helsen, trivselen og produktiviteten til
de ansatte.

Les også: Derfor bør man skure og bone gulvet

 

Innfør gode rutiner på arbeidsplassen

Heldekkende tepper på arbeidsplassen besitter flere fordeler, så lenge man tar renholdet på alvor. De bidrar til å dempe støynivået i lokalet, og sliter i tillegg mindre på ledd enn hardere underlag. Heldekkende tepper er derfor en fin løsning i kontorlokaler, så lenge man innfører gode rutiner.

Ukentlig renhold er avgjørende for et godt arbeidsmiljø, og regelmessig støvsuging står høyt på listen. Det bidrar til å holde støvet i sjakk slik at det ikke trenger ned i teppet og ødelegger fibrene. Motordreven teppebanker er også lurt å bruke, da den har børster som løsner smuss mellom fibrene.

Dersom de ansatte er nøye på å tørke av seg godt på beina før de går inn i lokalet, er mye gjort. Matter i inngangsparti er derfor et annet effektivt tiltak man bør innføre. Husk at mattene må skiftes ut regelmessig for at de skal være til hjelp. Har man mulighet vil innesko gjøre en stor forskjell for inneklimaet. I tillegg kan man bli flinke til å rydde opp etter seg selv, spise mat på områder beregnet for dette og ha med egne tepper som husdyrene kan oppholde seg på.

Trenger din arbeidsplass en grundig tepperens? Ta kontakt med oss i dag for en hyggelig samtale. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)