Gå til innholdet

Utleie av underetasjen kan være en lønnsom sideinntekt for den som har litt ekstra tumleplass. Det er flere ting som er verdt å merke seg før man blir utleier, slik at det blir en ryddig affære.

Å sette seg inn i lover og regler på forhånd, samt ta imot gode råd fra mennesker med erfaring før man legger leiligheten ut for leie, er svært lurt.

 

En ren og pen leilighet blir tatt bedre vare på

Som leietaker forventer man at leiligheten man overtar er ryddet og rengjort ordentlig for innflytting. Dette er utleiers ansvar! Det skal være utført en hovedvask mellom hver leietaker. En hovedvask, ofte kalt flyttevask, er også utleiers ansvar at blir gjennomført. Samtidig kan det legges inn i kontrakten at leietaker skal forlate leiligheten i samme stand som den ble overlevert – at de gjennomfører en skikkelig flyttevask med andre ord.

All erfaring viser at en pen og ren utleieleilighet blir tatt bedre være på av leietaker. En nedslitt boenhet som ikke er ordentlig rengjort setter på mange måter standarden.

Vedlikehold må bli gjort uansett hva slags hjem det er snakk om. Både husrommet, selve bygningen og utearealet krever kjærlighet fra tid til annen. At den som leier må ta seg av noe av vedlikeholdet kan også legges inn i kontrakten, men dette må komme klart frem. Dersom det ikke står noe om dette i kontrakten blir vedlikeholdet huseiers ansvar.

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Leiekontrakt, depositum og referanser

leie ut underetasjenDu kan selv velge hvem du ønsker at skal leie leiligheten din, såfremt du ikke diskriminerer tro, hudfarge, etnisitet, kjønn eller lignende. De fleste ønsker jo hyggelige og pålitelige leietakere som tar vare på leiligheten og betaler til leie til riktig tid. Derfor er et lurt å be om referanser før dere inngår en avtale.

Før du gir bort nøklene til boenheten er det noen ting som bør være på plass, og med en signert kontrakt og et depositum i banken kommer du langt. Det er vanlig å ta depositum tilsvarende 3 måneders leie. Dersom leietaker ikke betaler husleie, har påført boligen skader eller ikke utført den avtalte flyttevasken tilstrekkelig, har du en økonomisk trygghet i dette depositumet.

I tillegg til kontrakt og depositum kan det være en god idé å dokumentere standarden på leiligheten i samarbeid med leietaker. Med en overtakelsesprotokoll og bildedokumentasjon står du langt sterkere ved en eventuell konflikt ved utflytting.

Les også: Dette kan koste deg depositumet

 

Kan ikke brukes til oppbevaring av møbler

Selv om man selvfølgelig kan leie ut underetasjen møblert betyr ikke dette at det er fritt frem å oppbevare alt av ekstra møbler du egentlig burde kastet. Det å leie ut møblert vil ikke være det samme som en leilighet overfylt med møbler.

Dersom du har mye møbler til overs og ikke helt vet hvor du skal oppbevare dem, kan det lønne seg å få møblene hentet og miljømessig returnert.

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

 

Hva kan man tjene?

For å slippe å betale skatt må utleieleiligheten være mindre enn den plassen man selv benytter. Om du benytter deg av 100 kvadratmeter av boarealet i huset, og utleier bor på 50 kvadratmeter, skal du ikke måtte betale skatt av inntektene dine. Da vil du imidlertid heller ikke få fra fradrag på kostnader knyttet til det å leie ut.

Husleieloven fastslår at du ikke kan kreve leie som er urimelig i forhold til markedsleie.

Les også: 6 ting du bør tenke på under flytting

 

Kan underetasjen lovlig leies ut?

Du kan tjene gode penger på å leie ut en kjeller som ikke er i bruk, men det å leie ut en ulovlig leilighet kan koste deg dyrt. Heldigvis er de fleste kravene som stilles fra kommunen relativt selvsagte.

En leilighet eller hybelleilighet som skal leies ut må være en selvstendig boenhet. Her er det nødt til å være både kjøkken og toalett, i tillegg til egen inngang. Leiligheten skal stilles til fullstendig disposisjon for leietakere. Det må være nok lagringsplass og vinduene må slippe inn nok dagslys og utsyn. Rømningsveiene må være minst 0,5 meter brede og 0,6 meter høye.

I mange kjellere er det lavt under taket, og derfor er det verdt å merke seg at minimum takhøyde for å få godkjent utlån fra kommunen er 2,2 meter. Det stilles i tillegg krav til luftkvalitet og en lav luftfuktighet.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask

Dersom du skal leie ut en leilighet eller trenger flyttevask mellom to leieboere, kan vi i Rydd og Vask hjelpe deg. Vi har lang erfaring med nedvask av boliger, og garanterer et bra resultat. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)