Gå til innholdet

 

Utleie av underetasjen kan være en lønnsom sideinntekt for den som har litt ekstra tumleplass. Det er flere ting som er verdt å merke seg før du tar steget til å bli utleier, slik at det blir en ryddig affære.

 

En ren og pen leilighet blir tatt bedre vare på

Som leietaker forventer man at leiligheten man overtar er ryddet og rengjort ordentlig før innflytting. Dette er utleiers ansvar. Det skal være utført en hovedvask mellom hver leietaker. En hovedvask, ofte kalt flyttevask, er også utleiers ansvar at blir gjennomført. Samtidig kan det legges inn i kontrakten at leietaker skal forlate leiligheten i samme stand som den ble overlevert – at de gjennomfører en skikkelig flyttevask.

 

All erfaring viser at en pen og ren utleieleilighet blir tatt bedre vare på av leietaker. En nedslitt boenhet som ikke er ordentlig rengjort setter på mange måter standarden for dem som flytter inn.

 

Les også: Derfor bør du sørge for at utearealet tar seg godt ut

 

Depositumsregler og leiekontrakt

Før du gir bort nøklene til boenheten er det noen ting som bør være på plass. Med en signert kontrakt og et depositum i banken kommer du langt. Det er vanlig å ta depositum tilsvarende 3 måneders leie. Dersom leietaker ikke betaler husleie, har påført boligen skader eller ikke utført den avtalte flyttevasken tilstrekkelig, har du en økonomisk trygghet i dette depositumet.

 

I tillegg til kontrakt og depositum kan det være en god idé å dokumentere standarden på leiligheten i samarbeid med leietaker. Med en overtakelsesprotokoll og bildedokumentasjon står du langt sterkere ved en eventuell konflikt ved utflytting.

 

Les også: Dette må du tenke på under flyttevask

 

Kan underetasjen lovlig leies ut?

Du kan tjene gode penger på å leie ut en kjeller som ikke er i bruk, men det å leie ut en ulovlig leilighet kan koste deg dyrt. Heldigvis er de fleste kravene som stilles fra kommunen relativt selvsagte.

 

En leilighet eller hybelleilighet som skal leies ut må være en selvstendig boenhet. Her er det nødt til å være både kjøkken og toalett, i tillegg til egen inngang. Leiligheten skal stilles til fullstendig disposisjon for leietakere. Det må være nok lagringsplass og vinduene må slippe inn nok dagslys. Rømningsveiene må være minst 0,5 meter brede og 0,6 meter høye.

 

I mange kjellere er det lavt under taket, og derfor er det verdt å merke seg at minimum takhøyde for å få den godkjent som utleie-enhet fra kommunen er 2,2 meter. Det stilles i tillegg krav til luftkvalitet og en lav luftfuktighet.

 

Rydd og Vask er eksperter på flyttevask

Dersom du skal leie ut en leilighet eller trenger flyttevask mellom to leieboere, kan vi i Rydd og Vask hjelpe deg. Vi har lang erfaring med nedvask av boliger, og garanterer et bra resultat. 

Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale. Vi kommer gjerne på en gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)