Gå til innholdet

 

Mange foretrekker å tilbringe deler av vinteren på hytta eller i varmere strøk. Dette innebærer at huset blir stående tomt over lengre perioder uten tilsyn. En konsekvens av er at vannet fryser i rørene når minusgradene kommer. Noe som både kan bli dyrt og tidkrevende å reparere. Her er våre råd til å unngå frosne rør om vinteren.

Frostskadde rør er et reelt problem

Hver vinter opplever nordmenn å få tak- og frostskader. Tall fra Finans Norges skadestatistikk viser at det i første kvartal, 2021, ble erstattet skader på private bygninger og innbo for nesten 1,2 milliarder kroner i sammenheng med vannskader og skader etter tung snø. Dette er en økning på 58 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. 30 prosent av disse skadene skyldes frostskadde rør.

Fryser vannet i et lukket rørsystem for så å smelte igjen, er det stor sannsynlighet for at vannrørene sprekker og gjør store skader på boligen. I verste fall kan du oppleve å komme hjem til en skøytebane i kjelleren dersom været er kaldt nok. 

Arrangerer du at noen sjekker boligen din ved fravær, derimot, slipper du å komme hjem til ubehagelige overraskelser.

 

Les også: Derfor bør ikke en eiendom stå tom over en lengre periode

 

Tilsynstjenester holder bolig og eiendom i god stand

En avtale som innebærer løpende tilsyn av eiendommen, samt eventuelle vaktmesteroppgaver, kan være løsningen for deg som har en eiendom som står tom i mange måneder for å unngå frostskader og andre vannskader.

Tilsynstjenester kan i tillegg bidra til å holde bolig og eiendom i god stand. Vi passer på at hagen ikke blir overgrodd og at avløpsrørene ikke tørker inn og avgir lukt. 

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om hva vi kan hjelpe deg med.

 

Les også: Er du pårørende til en som ikke er så flink til å bo?

 

Hvorfor fryser rør?

Rør som er plassert i yttervegger, kjellere og andre uoppvarmede rom er utsatte når det er kaldt vær. Frost og kulde mot husveggen i kombinasjon med kalde og trekkfulle rom er oppskriften på frostskadde rør. Det trenger faktisk ikke være minusgrader for at rørene i kjelleren skal fryse. Så lenge det er kaldt trekk, vil faren være tilstede.

Mange ser det som hensiktsmessig å senke temperaturen i boligen når de skal reise for å spare strøm, men glemmer konsekvensene dette kan få. 

En nedkjølt bolig er oppskriften på frostskadde rør. Det anbefales derfor å ha en innetemperatur på 10 varmegrader til enhver tid, spesielt der rørene går.

 

Les også: Derfor bør du få profesjonelle til å ta seg av flyttevasken

 

Slik unngår du frostskadde rør

Å forlate en bolig uten å ha tatt visse forholdsregler kan føre til unødvendig slitasje og skader  –  hvis du kun skal være borte en helg.

 

Her er noen tiltak du kan gjennomføre for å unngå vannskader:

 

  • Bestill tilsynstjenester i tidsrommet du er borte.
  • Steng hovedstoppekranen. Pass på at det oppsamlede vannet i røret renner ut.
  • Steng av utendørskranen og koble fra hageslangen. Sørg for at alt vannet har rent ut slik at det ikke fryser i rør og slange.
  • Pass på at hele boligen har en temperatur på rundt 10 grader. Ikke glem kjelleren!
  • Sørg for at det ikke er kalde trekk fra lufteventiler og vinduer.
  • Ved bygging av ny bolig: Sørg for at arkitekten tar hensyn til plassering av rørene slik at de ikke er utsatt for kulde.
  • Nok isolasjon rundt rørene er viktig, men er det ikke varmt nok i boligen vil ikke isolasjonen hjelpe. Forhør deg gjerne med en rørlegger angående riktig isolering av vannrør.

 

Skulle rørene fryse må rørlegger kontaktes. Tining av frosne rør på egenhånd er ikke lurt, da det fort kan oppstå problemer underveis.

 

Ta kontakt med oss i Rydd og Vask i dag dersom du skal på ferie i vinter, eller du har en bolig som blir stående tom lenge. Vi tar vare på boligen din når du er borte, slik at du kan feriere med god samvittighet.

 

 

Klikk her for å ringe oss nå

 

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)