Gå til innholdet

Ikke alle er like begeistret over å måtte rengjøre tak og vegger. Disse flatene blir ikke påvirket av tyngdekraften i samme grad som gulvene, og krever derfor sjeldnere oppmerksomhet.

Likevel bør man gå over dem en gang i blant, og her får du grunnene.

 

Ta vare på helsen med rene flater

Den viktigste årsaken til å rengjøre tak og vegger er sett fra et helseperspektiv. Støv, smuss og pollen kommer inn fra åpne vinduer og setter seg på flatene i boligen. Bor man i et trafikkert område med vil også veistøv og eksos være med i beregningen. Selv i boliger der vinduer holdes lukket hele året kan partikler utenifra finne veien inn gjennom sprekker, utettheter og inngangsdører.

Over tid vil store mengder av disse partiklene hope seg opp på vegger og i taket. Dette skaper et dårlig inneklima og kan føre til innemiljøplager som konsentrasjonsvansker, rennende øyne, tett nese og hodepine. Å bli syk i eget hjem er ikke noe man vil oppleve, og er heller ikke nødvendig om man bretter opp ermene og vier tid til rengjøring av de områdene man vanligvis overser.

Les også: Slik får du baderomsflisene skinnende rene

 

Hold vedlikeholdet av tak og vegger
til et minimum

Etter en sommer med lufting og en vinter med rengjøre tak og veggerfyring, vil vegg og tak være dekket av et lag med partikler både utenifra og fra peis. Unnlater man å rengjøre tak og vegger, vil de til slutt bære preg av dette. Misfargede vegger vil ikke kunne reddes med en runde med moppen, her må et nytt malingsstrøk til.

Regelmessig rengjøring av vegger og tak vil dermed opprettholde flatenes stand, og minske behovet for vedlikehold. Det er billigere og mer tidseffektivt å gå over med en mopp, enn å måtte male hele boligen på nytt.

Les også: Hvordan vaske vinduer på best mulig måte

 

Rene vegger og tak skaper trivsel

Et rent hjem er et hyggelig hjem. Selv om man kanskje ikke legger merke til at tak og vegger er dekket av støv og smuss, vil man garantert merke forskjellen når arbeidet er gjort. Inneklimaet blir bedre, flatene opprettholder sin opprinnelige farge og man får en følelse av en bolig i ny drakt.

 

Hvordan rengjøre tak og vegger?

Med riktig utstyr vil rengjøringen gå raskt og effektivt. En mikrofibermopp på moppestang gjør at du kommer til på områdene høyt opp, og en mikrofiberklut tar seg av kriker og kroker der moppen ikke kommer til.

Det anbefales å bruke tørrmopp. Den fjerner alt av støv, lo, spindelvev og andre tørre partikler effektivt uten å lage skjolder. På flekker kan det brukes en lett fuktet mikrofiberklut.

Bruk av våtmopp krever mer arbeid for å få et pent resultat, og er ikke noe som anbefales, med mindre man skal male over etterpå. Likevel vil mer utsatte rom som kjøkken og bad ofte kreve en grundigere rengjøring med våtmopp. Bruk en fettløsende såpe, vær sparsommelig med vannet og pass på å vaske i rette linjer for best sluttresultat.

Les også: Er du pårørende til en som ikke er så flink til å bo?

 

Hvor ofte må man rengjøre tak og vegger?

Vasking av vegger og tak bør foregå én gang i året i de fleste hushold. I boliger ved sterkt trafikkerte veier, med klissete barnehender eller husdyr som stryker seg inntil veggen er én gang hvert halvår anbefalt.

Ta fram moppen og gå løs på tak og vegger etter fyringssesongen. Da får røykpartiklene av veggene før solen skinner inn gjennom vinduene og fremhever støv og smuss.

 

Rydd og Vask kan hjelpe deg med å vaske tak og vegger i boligen din. Vi er eksperter på flyttevask og hjelper deg også gjerne med å gjøre boligen klar for salg eller utleie. Ta kontakt i dag for en hyggelig samtale. Vi kommer gjerne på gratis befaring. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)