Gå til innholdet

 

Når du skal flytte, vil det mest sannsynlig være flere tunge gjenstander som skal med. Da er det ikke så mye som skal til før uhellet er ute, særlig ikke om løfteteknikkene ikke er på plass. Her får du en liten innføring i hvordan løfte riktig når du skal flytte. 

   

Posisjoner deg riktig før du løfter flyttelasset

Utgangsposisjonen for et løft er vel så viktig som selve løftet. Det er avgjørende å stå nærme nok gjenstanden for et vellykket løft. Står du for langt unna vil ikke tyngden fordeles på de store muskelgruppene, men kun legge seg på den kroppsdelen som bærer. På den måten vil du bli fortere sliten og lettere få vondt.

Dersom du ikke har mulighet til å stå i riktig posisjon med tanke på retningen du skal, må du ikke snu deg under selve løftet. Løft gjenstanden helt opp før du snur deg, for å unngå ugunstige vridninger.

 

Les også: 6 ting du bør tenke på under flytting

 

Husk å løfte med beina, ikke ryggen

En feil mange gjør når de skal løfte tungt, for eksempel et piano, er å legge all vekt på ryggen. Rette ben og bøyd rygg i kombinasjon med tunge løft er ikke særlig lurt.

Når du har stilt deg så nærme gjenstanden som skal løftes som mulig, sørger du for at beina står på lik linje med hverandre i skulderbreddes avstand. Bøy deretter hoftene og knærne. Ta et godt grep rundt gjenstanden med mest mulig av håndflaten, og len overkroppen over. Pass på at ryggen er rett før du dytter fra med beina til du er i stående stilling, og hold ryggen rett under hele løftet.

 

Les også: Fordelene ved å ansette profesjonell flyttehjelp

 

Oppvarming kan hjelpe

Å varme opp før du går i gang med flyttingen er kanskje ikke så vanlig, men det er svært lurt. Oppvarmingen trenger ikke bestå av mer enn å flytte de letteste eiendelene først. På den måten venner kroppen seg til arbeidsoppgavene, og er bedre forberedt når det er tid for å ta tunge løft. Å gå rett på pianoet når kroppen ikke er forberedt, kan ende i smerter det ikke er enkelt å bli kvitt.

 

Les også: Derfor må du rengjøre tak og vegger

 

Hva skjer om jeg løfter feil?

God løfteteknikk reduserer risikoen for skader. Særlig rygg og skuldre er utsatt. Strekk, delvis avrevne fiber i muskler og sener, totalt avrevne leddbånd og betennelser er noen av skadene et feil løft kan forårsake.

Husk at det kun tar et øyeblikk før en skade foreligger, mens det kan ta lang tid før man er bra igjen. Ikke ta sjansen, løft riktig.

 

Les også: 6 ting å tenke på når du skal ta hånd om et dødsbo

 

Tips til deg som skal løfte tungt: 

 

  • Kjenn etter hvor tung gjenstanden er, og hvordan vektfordelingen er, før du løfter den. Det gjør at du kan forberede deg mentalt og tilpasse løfteteknikken til gjenstanden. Er den tyngre på en side enn en annen, må den tyngste siden være nærmest kroppen.

 

  • Det er ingen skam å bruke hjelpemidler, snarere tvert imot. Det finnes mye utstyr som kan gjøre flytteprosessen enklere. Løftestropper gjør tunge løft enklere. Sekke- og trappetralle hjelper til på lange strekninger, hansker verner mot spisse kanter og vernesko beskytter tærne om du skulle minste noe.

 

  • Å være i fysisk god form er alltid en fordel når man skal løfte mange, tunge gjenstander. Ikke gå løs på en tung kommode før du er helt sikker på at du faktisk klarer å løfte den. Da er det bedre å spare ryggen og be om hjelp, enten av familie og venner eller et flyttebyrå.

 

Profesjonell flyttehjelp i Oslo og omegn 

Rydd og Vask hjelper deg gjerne med alt, eller noe, av oppgavene en flyttejobb krever. Nedpakking, montering, fysisk flytting og bortkjøring av avfall er bare noen av oppgavene vi kan bistå med.

Ta gjerne kontakt, så kommer vi på en uforpliktende og gratis befaring.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)