Gå til innholdet

Å bygge et nytt kjøkken er enklere enn mange tror. Det kan også være billigere enn først antatt, avhengig av hvor mye arbeid du er villig til å utføre selv.

 

Hva må gjøres før du bygger?

Det skal ofte en del forarbeid til før et gammelt kjøkken kan rives og et nytt monteres. En rørlegger burde sjekke at gamle rør og røropplegg er forskriftsmessig utført. Elektrikeren må kontrollere at det elektriske anlegget er oppdatert, eller om det må oppgraderes for å kunne takle de nye hvitevarene.

Det er viktig å ta svært nøye mål av ditt eksisterende kjøkken, eventuelt det tomme gulvarealet. Husk takhøyden! Du vil ikke risikere å kjøpe skap som strekker seg høyere enn taket ditt, eller en benkeplate som er for kort.

 

Montere kjøkken selv

Er du en gjennomsnittlig handy person, kan du spare en god del utgifter på å gjøre mye selv. Å male vegger, legge nytt gulv og fliser, og montere skap og skuffer, er alle ledd i byggingen av nytt kjøkken som er fullt mulig å gjennomføre selv.

Male vegger: Undersøk om underlaget bør endres, og eventuelt sparkle over veggene. Påfør et grunningsstrøk for enklere å kunne avdekke bobler og riper i tapeten. Deretter kan du både sparkle og male. Finn ut hvordan du får best maleresultat. 

Legge fliser: Om du ikke er altfor erfaren med å legge fliser, er kjøkkenet et ideelt sted å begynne (i motsetning til for eksempel badet). Pass på at flatene er jevne, og begynn med å legge fliser i midten av arbeidssonen og jobb deg utover. Et tips er å vri flisen forsiktig fra side til side for å være sikker på at den festes til limet. Se hele vår oppskrift på flislegging. 

Legge gulv: Her kan du velge mellom parkett, laminat, linoleum og vinyl. De ulike gulvene har forskjellige kvaliteter, men krever ikke veldig mye innføring før du legger det. Finn ut hvilket gulv du bør velge. 

Skap og skuffer: Å montere skap bør være ganske enkelt. De fleste skap settes sammen med tilhørende skruer eller plugger. Det viktigste er at du passer på at skapene er vinkelrette, ellers blir det et problem å få alle elementer både vannrett og loddrett. Se alle våre tjenester innen snekkerarbeid. 

 

Hvilken kjøkkenløsning har du?

Det finnes mange forskjellige kjøkkenløsninger. Dersom du skal ha et vinkel- eller L-kjøkken, må du sørge for å begynne byggingen i et hjørne og deretter jobbe deg utover. Er kjøkkenløsningen rett, derimot, starter du byggingen fra en vegg med fast mål, og helt ut til hvor den første stammen skal stå. 

Benkeplaten er det lurt å prøvelegge før den skrus fast. På den måten kan du gjøre nødvendige justeringer underveis, slik at skjøter og lignende blir liggende riktig.

Uansett hva du velger å gjøre selv, må du alltid huske å lese bruksanvisningen nøye før du begynner monteringen. Skulle du så tvil om dine egne ferdigheter, kan det lønne seg å la noen andre gjøre jobben for deg. Du vil nødig risikere å ødelegge en eller flere deler av kjøkkenet fordi du har misforstått bruksanvisningen eller ikke vært nøye nok.

 

Dette trenger du kompetente fagfolk til

Selv om du er aldri så handy, vil du garantert trenge hjelp av en rørlegger og elektriker. I henhold til el-tilsynsloven, er det mange krav du må ta hensyn til. Det er blant annet pålagt å ha en egen stikkontakt per hvitevare, og de fleste vil trenge en ny kurs til stekeovn og platetopp.

Tilkobling av vann og avløp, skifting av stikkontakter, legging av vannrør, tilkobling av downlights eller spotter, og skifting av elektrisk anlegg, er arbeid du må overlate til faglærte. Kjøkkenbatteri og oppvaskmaskin må kobles til av rørlegger. Ved større endringer kan det også være aktuelt å legge om avløpsrør, slanger og tilkoblinger.

Skulle det bli vannlekkasje eller brann, og det viser seg at du alene er skyld i uhellet, kan det gi deg problemer med forsikringen. Erstatningsutbetalingen vil bli redusert dersom det er årsakssammenheng mellom skaden og det ufaglærte arbeidet som skulle vært gjort av fagfolk.

Det er i tillegg svært lite gunstig i et eventuelt boligbytte å ikke ha papirer på at kjøkkenet er montert forskriftsmessig av profesjonelle håndverkere. Du risikerer å tape store summer – større enn hva du en gang sparte på å gjøre arbeidet selv – i en eventuell budrunde.

Det er el-tilsynsloven som regulerer hvilket elektrisk arbeid som må gjøres av faglærte.

 

Hva koster et nytt kjøkken?

Den totale prisen på ditt nye kjøkken avhenger av hvor stort kjøkkenet er, prisen på materialer, og hvor mye hjelp du trenger av elektriker og rørlegger. Et lite kjøkken som ikke krever like mye fagarbeid ligger gjerne på rundt kr. 30.000,-.

Trenger du tips og råd til bygging av nytt kjøkken? Ta kontakt med Vestly Vedlikehold for en hyggelig prat!

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)